Afbeelding

Brons voor Rick van den Oever

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zaterdag 8 juli stond de top van de Nederlandse handboogsport aan de schietlijn voor de kwalificatie van het Nederlands Kampioenschap Outdoor. Deze kwalificatie bestaat uit 12 series van 6 pijlen op 70 meter. Vanuit de kwalificatie zou de top 56 bij het onderdeel heren recurve door gaan naar de eliminatierondes. Rick van den Oever bezette na zijn kwalificatie met een degelijke score van 657 een prima 3e plek.

Na een walk-over in de eerste ronde was het tijd voor de eerste eliminatieronde voor Van den Oever in de top 32. Zowel de 1ste als de 2e tegenstander werden overtuigend naar huis gestuurd door Rick. Eenmaal in de kwartfinale is een hoog niveau van groot belang, de nationale top bij de heren recurve wordt namelijk steeds breder. Met een score van 6-2 versloeg zijn tegenstander Geoffrey Doornbosch en stroomde hij door naar de halve finale tegen zijn teamgenoot Steve Wijler, de jonge limburger die eerder dit seizoen zijn allereerste wereldbekerwedstrijd direct wist te winnen. Na enkele series keek van den Oever tegen een achterstand aan van 3-5. Rick moest de laatste set winnen om het tot een shoot-off te brengen. Helaas schoten beide heren een score van 28 uit 30 en werden de punten gedeeld waardoor Wijler met 6-4 won. De bronzen en gouden finales zouden de dag erna apart worden verschoten op een apart finaleveld met publiek. Rick nam het op tegen zijn teamgenoot Mitch Dielemans. Met overtuigende series van 29-28-27-29 versloeg hij Dielemans met een eindstand van 7-1 en was de bronzen medaille een feit.
Het NK Outdoor was tevens de laatste selectiewedstrijd om een plek te bemachtigen in het team voor de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Berlijn. Rick zal hier met zijn teamgenoten Steve Wijler, Rick van der Ven en Sjef van den Berg in augustus naartoe gaan om Nederland te vertegenwoordigen. Het behalen van deze selectie betekent ook een stap dichter bij kwalificatie voor het WK Outdoor in Mexico in oktober. Drie van deze vier heren zullen hier aan de start verschijnen na nog enkele selectiewedstrijden.