Afbeelding

Modelovereenkomst als opvolger VAR

Algemeen

Sint-Oedenrode - In het verleden hebben wij u bericht over de komst van de modelovereenkomsten. De opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft per 1 mei 2016 zijn intrede gedaan. Meer dan een jaar na dato blijkt de wetgeving allesbehalve solide en heeft Staatssecretaris Wiebes zich al meermaals moeten excuseren voor de gang van zaken.

Het lijkt zo simpel. In plaats van een jaarlijks aan te vragen verklaring via de Belastingdienst gaan opdrachtgever en opdrachtnemer nu een schriftelijke overeenkomst aan waarin zij bepaalde afspraken vastleggen. Die afspraken zouden de zelfstandigheid van de opdrachtnemer moeten waarborgen om daarmee te voorkomen dat de Belastingdienst een dienstverband constateert.

In de praktijk komt er minder van terecht. De gepubliceerde modelovereenkomsten waren niet altijd goed bruikbaar of onnodig uitgebreid en gedetailleerd. 'Eigen' overeenkomsten die ter beoordeling werden ingestuurd werden in 80% van de gevallen afgekeurd door de Belastingdienst. Bovendien vindt de praktijk het onhandig dat voor ieder project vaak een nieuwe overeenkomst dient te worden opgesteld. Vanwege de afschrikwekkende werking hiervan en de algemene onzekerheid over de exacte uitwerking van de nieuwe wet zitten talloze ZZP'ers al zonder werk.

Als pleister op de wonde had Wiebes al toegezegd de controles op te schorten tot 1 januari 2018. Opdrachtgever en opdrachtnemer konden zonder naheffing en boetes hun samenwerking daardoor voortzetten. Aanhoudende kritiek vanuit de Tweede Kamer heeft inmiddels al weer geleid tot verder uitstel: maar liefst tot 1 juli 2018 hoeven opdrachtgever en opdrachtnemer niet te vrezen voor boetes en naheffingen, behoudens kwaadwillenden. Al met al kunnen we spreken van een staaltje onzorgvuldige wetgeving waar de ZZP'ers vooralsnog de dupe van zijn.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de modelovereenkomsten? En bent u benieuwd naar de gevolgen voor u als opdrachtgever dan wel opdrachtnemer? Neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.