Afbeelding

Staat de juiste waarde op uw WOZ-beschikking?

Algemeen

Sint-Oedenrode - De meeste van u zullen het jaarlijkse aanslagbiljet gemeentelijke heffingen (ozb) in de brievenbus hebben ontvangen. Op dit aanslagbiljet is ook de WOZ-beschikking opgenomen. Voor het jaar 2017 wordt uitgegaan van een waardepeildatum van 1 januari 2016. U kunt daarbij een specificatie van de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente.

WOZ-waarde niet alleen van belang voor de gemeentelijke heffingen
De WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke heffingen. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op de aangiften inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Belang voor de inkomstenbelasting
Gaat het om een woning die fiscaal is aangemerkt als uw eigen woning, dan bepaalt de WOZ-waarde het eigenwoningforfait dat u moet opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Bewoont u een woning die tot uw ondernemingsvermogen behoort, dan moet u bij de bepaling van uw winst rekening houden met een privé-onttrekking. Ook deze onttrekking wordt becijferd aan de hand van de WOZ-waarde van de woning.

Als u een tweede woning heeft die behoort tot het vermogen in Box 3 dan wordt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt genomen voor de waardebepaling. Daarbij wordt overigens nog wel extra rekening gehouden met de verhuurde staat van deze woning.

Belang voor de schenk- en erfbelasting
De waarde van onroerende zaken die als woning in gebruik zijn, wordt bij schenking of vererving gesteld op de WOZ-waarde die is vastgesteld voor het jaar waarin de verkrijging plaatsvindt. Op verzoek kan echter ook worden aangesloten bij de WOZ-waarde die geldt voor het jaar na het jaar van verkrijging.

Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning of bedrijfspand, dan kunt u tot zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Wilt u dat graag door ons laten doen, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.