Afbeelding

Volop activiteiten door IVN

Algemeen

Sint-Oedenrode - De komende tijd is er weer van alles te doen in Rooi. IVN organiseert een aantal leuke een leerzame activiteiten de komende tijd. 

Leer nachtvlinders herkennen
Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn in Nederland vele malen meer nachtvlinders dan dagvlinders. Er zijn ongeveer 55 verschillende soorten dagvlinders, zoals het koolwitje, dagpauwoog en de citroenvlinder. De lijst met nachtvlinders telt maar liefst zo'n 2000 verschillende soorten. Nachtvlinders zie je echter veel minder omdat veel soorten alleen 's nachts actief zijn. Dat er hoogstwaarschijnlijk in uw tuin 's nachts ook prachtexemplaren rondfladderen is wel zeker. Welke vlinders zijn het dan? Op deze zaterdag avond 17 juni kun je er alles over leren. Eerst gaan we kijken welke soorten nachtvlinders er zoal zijn en tot welke families ze behoren. Daarna, als het donker is, gaan we de theorie in praktijk brengen door vlinders te lokken. Hiervoor gebruiken we een wit laken met speciale lamp. U mag dan proberen de naam van de vlinder te vinden. Het is wel verstandig om iets tegen muggen, en een stoel mee te brengen. Deelname is gratis en ook leuk voor kinderen. Deze nachtvlinderavond is op zaterdag 17 juni, hij begint om 21:30 en duurt tot ongeveer 01:00 uur. Uiteraard kun je eerder vertrekken als je genoeg vlinders gezien hebt. Het is op een mooie locatie, namelijk op natuurkampeerterrein Eikenhorst, Eikenstraat 2 in Boskant. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Exotische planten: koesteren of uittrekken
Op zondag 18 juni nemen gidsen van IVN Sint-Oedenrode en Roois Landschap u mee op een middagwandeling in en om het dorp. Hierbij zal speciaal de nadruk liggen op de diverse exotische plantensoorten die hier ondertussen zijn ingeburgerd. In de Nederlandse natuur komen steeds meer uitheemse soorten voor, ofwel exoten. Dat zijn planten en dieren die niet op eigen kracht naar ons land zijn gekomen, maar zich hier door menselijk toedoen hebben gevestigd. Die soorten kunnen een verrijking van de natuur betekenen, maar enkele vormen ook een probleem doordat ze zich soms massaal uitbreiden. In de landelijke week van de Invasieve Exoten wordt hier aandacht aan besteed.

Tijdens een rustige wandeling laten de gidsen u kennismaken met enkele van de invasieve exotische planten die een bedreiging kunnen zijn voor onze inheemse natuur. Zo is de Reuzenbalsemien zich op een aantal plaatsen explosief aan het uitbreiden. Hetzelfde geldt voor de Japanse duizendknoop. Als deze planten zich eenmaal hebben gevestigd zijn ze moeilijk te bestrijden. Vanzelfsprekend is er deze middag ook volop de gelegenheid om gezamenlijk te genieten van al het moois dat er in de natuur te zien en beleven is.

De wandeling start om 14:00 uur bij de kiosk op de markt in Sint-Oedenrode en eindigt daar weer omstreeks 16.00 uur.

IVN midzomeravondwandeling
Op 21 juni verwelkomen we de langste dag, de officiële start van de zomer. Met een beetje geluk is het lekker warm zwoel weer. In ieder geval is het lang genoeg licht om een mooie wandeling te kunnen maken op deze midzomeravond. Daarom organiseert IVN Rooi een belevingswandeling rondom Boskant. Een groot gedeelte van de wandeling gebeurt in stilte. Tijdens de wandeling wordt regelmatig stilgestaan. Geef je ogen, oren en je neus dan goed de kost. Kleuren tonen hun volle pracht, vogels zingen hun avondzang, bloemen geuren heerlijk, de verrassende smaak van eetbare planten en hoe de wind voelt op de huid. Kortom: beleving, aandacht en stilte zijn de kernwoorden van deze avondwandeling. De 2 uur durende wandeling start om 20.00 uur bij De Gasthuishoeve, Kremselen 2 in Boskant. Deelname is gratis.