Afbeelding

Vlinder-excursie Smaldonk door Joep Steur

Algemeen

Sint-Oednerode - De Smaldonk in Het Groene Woud is een kleinschalig cultuurlandschap gelegen op een donk in Schijndel tussen Steeg, Structuurweg en Martemanshurk. Op deze hooggelegen zandige donk (ophoging in moeras) vestigden zich 4 a 5000 jaar geleden al de eerste landbouwers. In de loop der eeuwen ontstond hier een kleinschalig boerenlandschap met een netwerk van akkers, weiden, houtwallen, bosjes en zandpaden. Het 60 hectaren grote gebied is weer in oude staat heeft hersteld. Dit sfeervolle landschap met bloemrijke graslanden, ruigtes, houtwallen, waterlopen en zandpaden zorgt voor een grote plantenrijkdom en daardoor ook voor een gevarieerde vlinderpopulatie. Look-zonder-look, Pinksterbloem en Echte koekoeksbloem trekken dagvlinders aan als Oranjetipje en Landkaartje. Tot op heden heeft vlinderkenner Joep Steur hier honderden soorten dag- en nachtvlinders waargenomen.

 Vlinders zijn koudbloedig en vliegen het liefst als ze door de zon opgewarmd zijn tot boven 15 C. Als je de biotoop en de favoriete nectarplanten van een vlinder kent, weet je ook waar je bepaalde soorten kunt vinden. Langs de paden en in de boomweiden in Smaldonk zie je bijvoorbeeld veel braamstruiken. De witte bloemen zijn geliefde nectarplanten voor diverse vlinders zoals Koevinkje, Groot dikkopje, Klein geaderd witje en Distelvlinder. Bij een waterloop, langs een zonnig struweel met wilgen en hazelaar, loop je de kans om bonte zandoogjes aan te treffen. Andere soorten die we tijdens deze wandeling zomaar zouden kunnen ontmoeten zijn bijvoorbeeld: De Atalanta, Gehakkelde aurelia, Groot koolwitje, Het Hooibeestje, Icarusblauwtje, Koninginnenpage, De Kleine vos en Oranjetipje. Er bestaan ook dag-actieve nachtvlinders, dus wie weet zien we het Stro-uiltje, de Lieveling, Gewone bandspanner of Gerande spanner ook nog. Joep kent de Smaldonk als zijn broekzak en zal u tijdens deze wandeling meenemen in de bijzondere kleur- en geurrijke wereld van de Vlinders.

De vlinderexcursie begint om 14:00 en duurt tot ca 16: 00. De start is bij het begin van het Ommetje Smaldonk. Het bankje vlakbij de rotonde Structuurweg / de Steeg (Schijndel). Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.