Afbeelding

Oud-Rooienaar kwelt Rutte en Van der Steur

Algemeen

Sint-Oedenrode – Zojuist trad minister Van der Steur af om de zogenaamde 'bonnetjesaffaire'. Dankzij puik onderzoekswerk van de in Sint-Oedenrode opgegroeide journalist Bas Haan was zijn positie niet langer houdbaar. Haan bracht vorige week het boek De rekening voor Rutte uit.

"Fascinerend" noemde Haan een uur geleden het toen beelden van het debat werden getoond bij de uitzending van De Wereld Draait Door waar hij aan tafel zat. Hij vond de beelden fascinerend, omdat volgens zijn onderzoek als een paal boven water staat dat zowel Van der Steur als Rutte iets probeerden te verdedigen wat niet te verdedigen valt.
Haan zorgde er twee jaar geleden al hoogstpersoonlijk voor dat zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven moesten opstappen om de affaire. Zijn onderzoek leverde hem in 2015 de titel Journalist van het Jaar op.  "Z'n zaak is een droom van een onderzoeksjournalist, absoluut. Dit is waar journalistiek uiteindelijk om gaat. Datgene proberen te onthullen wat autoriteiten verborgen proberen te houden. Dit dossier is wel een droom van een journalist", vertelde Haan destijds in het NPO radio 1-journaal. Toch was voor hem daar de kous niet mee af. Toen Rutte na het rapport Oosting voor de camera's verkondigde dat het kabinet naar 'eer en geweten' had gehandeld, werd Haan aangespoord om er verder in te duiken.

Haan werd in 1973 in Nijmegen geboren, maar groeide op in Sint-Oedenrode. Na de middelbare school in Eindhoven studeerde hij kunst- en cultuurwetenschappen en technische natuurkunde. Hij studeerde uiteindelijk af als maatschappijhistoricus. Zijn doel was om journalist te worden. Tijdens zijn studie begon hij als rechtbankverslaggever en in 2000 ging hij werken voor tv-programma Netwerk. Zeven jaar later startte hij bij Nova, wat tegenwoordig Nieuwsuur heet. (Bron: www.nieuwsredactie.fhj.nl)