Het gaat om deze zwijnen.
Het gaat om deze zwijnen.

Wilde zwijnen gespot in Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een paar dagen geleden was het raak in Hilvarenbeek, maar nu zijn wilde zwijnen ook doorgedrongen tot in Sint-Oedenrode. Aan de Baars in Olland zijn gisteren vijf wilde varkens gespot.

Honderd jaar geleden was het normaal dat deze dieren zich verplaatsten in deze regio, maar nu is het zeer zeldzaam. De kans is klein dat iemand weet wanneer deze soort hier voor het laatst gezien is. Wilde zwijnen komen vooral voor in zuidoost-Brabant, bijvoorbeeld in het Leenderbos en in Bakel. Jo Timmermans was dan ook erg verrast. Hij was één van de mannen die de varkens heeft gezien. "Ineens kwamen er vijf uit de maïs gelopen. Ze liepen zo'n tien meter voor ons. Het waren duidelijk 'overlopers', die wegen zo'n 35 tot 40 kilo." Dit tafereel speelde zich af op het terrein van koeienboer Jan van Hoof.
Het is algemeen bekend dat wilde zwijnen steeds verder naar het noorden verkassen. Dat heeft onder andere te maken met de winters die steeds zachter worden. De foto is door een buurtbewoner gemaakt.