Dommel bij Olland, Henri van Weert
Dommel bij Olland, Henri van Weert

De Blauwalg is een echte zomergast

Algemeen

Sint-Oedenrode - Nederland is een fantastisch waterland, vol met sloten, rivieren, meren en plassen.  Hier in de regio is de schilderachtige Dommel één van de hoofdrolspelers op watergebied.

Maar zeker niet de enige. In het buitengebied zijn tientallen prachtige meertjes en poelen te vinden. Door slimme maatregelen is de waterkwaliteit de afgelopen jaren gelukkig steeds beter geworden. Toch zijn er nog steeds allerlei omstandigheden die de kwaliteit van ons water bedreigen, zeker niet alleen de bekende blauwalg. Waterkwaliteit verdient dan ook constant de aandacht. IVN Rooi heeft daarom Mike Lurling, een echte waterkenner, uitgenodigd. Hij zal op woensdagavond 21 september en boeiende en leerzame presentatie verzorgen over allerlei aspecten van waterkwaliteit.

Mike Lurling is werkzaam bij de leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van de Wageningen Universiteit en tevens verbonden aan de vakgroep Aquatische Ecologie van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Hij staat in Nederland vooral bekend als blauwalgdeskundige. Internationaal is hij één van de specialisten als het gaat om aanpak van vermestingproblematiek. Als Rooienaar is hij ook zeer nauw betrokken bij de kwaliteit van het Rooise oppervlaktewater. Hij heeft in deze omgeving veel onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. In de lezing zal Mike ingaan op de belangrijkste waterkwaliteitsproblemen, met voorbeelden uit de directe omgeving. Daarnaast de hamvraag: hoe kun je de kwaliteit van het oppervlaktewater nog verder verbeteren? Een leerzame avond dus voor iedereen die geïnteresseerd is in de kwaliteit van ons water. Zeker als je zelf een vijver of poel bezit. De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw van de Handboogvereniging in Nijnsel, Industrieweg 18, begint om 20:00 uur en duurt tot ca 22:00. Bijwonen is gratis voor leden van het IVN Rooi. Niet-leden betalen een eigen bijdrage van € 2. Meer informatie is te vinden op www.ivnrooi.nl en Facebook.