Onze redacteur Jan Egmond ondervraagt de goedlachse Belgische.
Onze redacteur Jan Egmond ondervraagt de goedlachse Belgische.

B&B tour

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vakantietijd, dus weer campingtour? Nee, we hebben alle Rooise campings onderhand wel een paar keer gehad. Oké, we hebben de meest uiteenlopende figuranten gehad, en ieder jaar vinden we er weer andere bezoekers, maar de redactie was toe aan iets anders, en onze lezers misschien ook wel.

Een logisch vervolg leek ons een Bed & Breakfast tour. Het aantal B&B's in Rooi is de laatste jaren snel gegroeid en wie weet zou de focus daarop ons weer nieuwe inspiratie geven. Het vereist een andere aanpak. Minder spontaan, je kunt niet zomaar ergens binnen lopen, alles op afspraak. Maar een staand interview in de brandende hitte omdat je geen stoel krijgt, een colporteursgevoel omdat je duidelijk alleen uit beleefdheid te woord wordt gestaan, of simpelweg een 'nee', is er dan ook niet meer bij.

Bimdhoeve
Ons eerste adres werd De Bimdhoeve, dat toevallig ook model stond in de zomerse editie van Rooi Magazine. Op de ruïnes van de vroegere verwaarloosde boerderij met dito paarden, verrees een nieuwe en tevens traditionele langgevel-dwarsdeelboerderij die van meet af aan fungeerde als B&B. Eigenaars Joan en Anja van Gorkum vonden een van hun gasten, Jeanne Kox, graag bereid om het spits af te bijten van onze nieuwe rubriek.

Jeanne is een Belgische, liet Joan de redactie weten. De vrees voor een taalbarriere die onderweg naar De Bimdhoeve opdook, bleek echter ongegrond. Want Jeanne Kox (62) woont weliswaar al decennia in het centrum van Antwerpen en heeft onmiskenbaar een Vlaamse tongval, ze is geboren en getogen in Eersel.

Workshop
Jeanne komt het redactieteam tegemoet met een glimlach, die vanaf dat moment niet meer van haar gezicht verdwijnt. Een goed visitekaartje voor de reputatie van Belgen, dat ze nog hartelijker en gastvrijer zijn dan Brabanders. "Ik ben hier om een workshop te volgen bij de Filarski academie in Schijndel" legt ze uit. "Daarom ben ik hier in mijn eentje." Wat de vraag oproept of ze een partner heeft. "Jawel, ik ben al 40 jaar getrouwd, maar in België houden vrouwen dan altijd hun meisjesnaam." Je moet het maar even weten.

Keuzes
Waarom geen workshop dicht bij huis, waarom geen logeeradres in Schijndel, waarom juist de Bimdhoeve? Internet blijkt de grote "schuldige" aan de keuzes van Jeanne. Zo koos ze haar huidige logeeradres "Omdat ik deze steeds voorbij zag komen bij Booking.com. Het zag er gezellig uit op de foto's, ze kregen een goede beoordeling en de prijs-kwaliteitsverhouding was prima. Ja, blijf toch een Brabander hè" lacht ze. "Ik woon in het centrum van Antwerpen, wel op een rustige plek maar je krijgt daar toch zoveel input dat het hier een verademing is". De keuze voor een B&B had ze voor zichzelf al gemaakt. "Bij een B&B krijg je veel directer contact met je omgeving dan bijvoorbeeld in een hotel. Ook het gastenboek is reuze leuk om te lezen. En het ontbijt hier is ronduit fantastisch" weet ze inmiddels.

Vroeger en nu
Op de vraag naar de meest opvallende verschillen tussen Nederland toen en nu, denkt ze even na. "Vooral dat hier vroeger alle huizen op elkaar leken, en nu is bijna ieder huis wel anders." Het redactieteam gooit een balletje op. "In België is dat altijd wel zo geweest, toch?" Wat ze lachend toegeeft. "Ja, Nederlanders hebben altijd commentaar gehad op de Belgische woningbouw, nu willen ze hetzelfde."

Terug?
Of ze nog een keer terug zou willen, voor vakantiedoeleinden? "Dat zou best eens kunnen". Maar bij doorvragen blijkt ze toch het type dat zich op vakantie het liefst laat verrassen door het onbekende. "Daarom zoeken wij eigenlijk steeds een andere vakantiebestemming, hoe leuk de vorige ook was."