Afbeelding

Inloopconcert 'Op en rond het Smitsorgel'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 9 juli as. begint om 15.30 uur het tweede zomer-/ inloopconcert 2016 dat wordt georganiseerd door Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode. Deze zaterdagmiddag is het Smitsorgel niet alleen solo te horen. Een evenwichtig, uitgebalanceerd en gevarieerd muzikaal menu krijgt de bezoeker voorgeschoteld door bas/bariton Frank Hermans en organiste Tannie van Loon.

Beiden zullen daartoe 'alle registers opentrekken'. De concertbezoekers kunnen dan ook rekenen op een instrumentale en vocale traktatie. De organiste Tannie van Loon verzorgde ook in 2014 en 2015 een zomerconcert in Sint-Oedenrode. De positieve reacties van de concertbezoekers was voor de Stichting aanleiding om haar ook dit jaar weer uit te nodigen.

Tannie van Loon (1974) studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg; piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. In het kader van de 2e fase opleiding orgel volgde zij tevens interpretatielessen bij Ewald Kooiman (Amsterdam), Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek), Theo Jellema (Leeuwarden) en Eric Lebrun (Parijs). Zij treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren en is organiste van de Maria Presentatiekerk in Aalst.
Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft Tannie medewerking verleend aan een aantal

In de afgelopen jaren heeft zij onder andere concerten mogen geven in de kathedralen van Den Bosch, Brugge, Brussel, de Grote Kerk in Breda, de Universiteitskerk St. Mary the Virgin in Oxford, de St. Severikirche te Erfurt, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig. Sinds 2015 speelt zij in 'Tango de Barrio' (bandoneon, viool en piano). Dit trio speelt zowel traditionele tangomuziek als modernere werken van onder andere Astor Piazolla. Ook verzorgd zij tijdens schooluren piano- en orgelles.

Bij bas/bariton Frank Hermans begon de liefde voor zingen bij Frank Hermans in het World Youth Choir, waarmee hij tussen 1993 en 2001 de wereld bereisde. Op jonge leeftijd begon hij met zingen bij Hortus Musicus Religiosus in Bergen op Zoom, onder leiding van Hans Smout. Later studeerde hij 'zang' en 'kerkelijk koorleider' aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Sindsdien zoekt hij nog regelmatig coaching bij Paula de Wit, Peter Harrison en Meinard Kraak. Frank zong als koorzanger bij het Gewandhaus Kammer Chor in Leipzig en Ensemble Lyrique. Met regelmaat zingt hij bij de Nederlandse Bach Vereniging en in 2010 maakte hij zijn debuut als Christus in de Matthäus-Passion van Bach in Brugge en Kortrijk. Hij zong de Kindertotenlieder van Mahler in Grenoble, Lyon en Parijs. Hij zette zijn eerste stappen op het operavlak in Spanje bij Peter Harrison. Naast zijn podiumwerk is Frank actief op Factorium in Tilburg waar bij zanglessen verzorgt en koren coacht. Hij werkt als docent vocale kennis en vaardigheden bij Stichting Maestro, een opleiding voor amateurdirigenten. Ook heeft Frank een privé-praktijk en verzorgt hij sinds 2011 masterclasses in Argentinië (en Uruguay), waar hij ook enkele recitals gaf en waar hij als oratoriumzanger te beluisteren is.

Op het afwisselend programma van zaterdagmiddag 9 juli staan o.a. werken van: P. Hindemith (1895-1963), F. Schubert (1797-1828), F. Mendelssohn (1809- 1847), J. Jongen (1873-1953), G. Fauré (1845-1924), R. Hahn (1874-1947) en
M. Chr. de Jong (1961). Stichting Smitsorgel zet zich in voor het behoud van het monumentale orgel van de H. Martinuskerk als cultureel erfgoed. Ook dit concert is gratis maar om aan de doelstelling te kunnen voldoen brengt de stichting de concertbezoekers graag een collectemand onder uw aandacht voor een financiële donatie.