Het Damianenklooster wordt mogelijk ingezet voor de opvang van vluchtelingen
Het Damianenklooster wordt mogelijk ingezet voor de opvang van vluchtelingen

Damianenklooster mogelijk opvang voor vluchtelingen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Meierijstad heeft de opgave om 300 vluchtelingen op te vangen. Daarom hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode en Schijndel twee locaties voorgesteld aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). In Sint-Oedenrode is de locatie Schijndelseweg 46, het voormalige Damianenklooster door de gemeente genoemd. In Schijndel is het MOB-complex Schijndel-Eerde weer in beeld, dat diende eerder ook al als opvangcentrum. In Veghel komt een tijdelijke noodopvang in het voormalige ziekenhuis, die echter op 1 mei 2017 alweer wordt gesloten.

Burgemeester Peter Maas van Sint-Oedenrode en Jetty Eugster van Schijndel gaven nadrukkelijk aan dat nog niet gezegd kan worden of, hoeveel en wanneer de vluchtelingen komen. Dat hangt af van de uitkomst van het onderzoek, dat het COA naar de voorgestelde locaties gaat doen. "Dat onderzoek gebeurt volgens de randvoorwaarden die de gemeenteraden van Sint-Oedenrode en Schijndel stellen.

Donderdagmiddag zijn de directomwonenden van de twee locaties door de beide gemeenten geïnformeerd over het voornemen. Voor hen en de inwoners van de gemeenten Sint-Oedenrode en Schijndel is er maandag 27 juni zowel in Sint-Oedenrode als in Schijndel een informatieavond over dit onderwerp. Tijdens die informatieavond worden de inwoners van de twee gemeenten geïnformeerd over de vraag van het COA. Voor de gemeenteraadsleden is dat een belangrijk moment om te horen wat de inwoners over dit onderwerp vinden. Drie dagen later op 30 juni, tijdens de raadsvergadering besluiten de gemeenteraden van de twee gemeenten dan wat de randvoorwaarden zijn, die aan het COA worden meegegeven.

De informatieavond op 27 juni is alleen maar toegankelijk voor inwoners van de eigen gemeente. De beide burgemeesters lichtten dat standpunt toe met de woorden dat belanghebbenden in principe niet van verder kunnen komen. Een uitzondering is er voor de inwoners van Eerde, die wel welkom zijn op de informatieavond in Schijndel, omdat het opvangcentrum vlak bij dat Veghelse kerkdorp ligt. Toegang tot de informatieavond is alleen mogelijk na aanmelding. Inwoners van Sint-Oedenrode kunnen zich aanmelden op www.sint-oedenrode.nl/vluchtelingenopvang inwoners van Schijndel en Eerde kunnen dat doen via www.schijndel.nl.

Eerste reacties Rooise politiek
Na afloop van de persconferentie gaven de woordvoerders van de vier partijen uit de Rooise gemeenteraad een korte reactie op het voornemen.

CDA - Coby van der Pas: "wij hebben nog geen standpunt, maar willen eerst horen wat de inwoners vinden. We zullen daarom 27 juni zeker ons oor te luister leggen. Vanuit de principes van onze partij zijn solidariteit, medemenselijkheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid wel kernwaarden".

Hart van Rooi – Rik Compagne: "Het zijn goede uitgangspunten en het is belangrijk dat de burgers betrokken worden bij de keuze. We zijn dan ook blij dat burgers de kans krijgen om hun zegje te doen".

Nick de Laat – VVD: "Wij zetten liever in op de opvang van statushouders. Bovendien vinden we het vreemd dat het COA in Veghel nu veel geld investeert in de verbouwing van het voormalige ziekenhuis dat slechts tijdelijk wordt gebruikt.

Jos Beerens – DGS-BVT: "Humaniteit en menselijkheid zijn voor ons belangrijk. Als de vluchtelingen bij ons moeten worden opgevangen, dan is het belangrijk dat zij ook goede scholing en onderwijs krijgen en daar niet gaan zitten piekeren. We moeten deze mensen betrekken in de gemeenschap. Communicatie naar de omwonenden is heel belangrijk".

Vanuit Schijndel waren er geen raadsleden aanwezig.