Afbeelding

Woonbeleid Meierijstad: leren van elkaars successen

Algemeen

Sint-Oedenrode - De nieuwe gemeenteraad van Meierijstad kan bij het vaststellen van de nieuwe woonvisie het beste de successen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel combineren. Dat blijkt uit het eerste onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie Meierijstad: 'Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis?!'. Het rapport is aangeboden aan de raadsleden van de drie fusiegemeenten.

In het rapport wordt de inzet van de gemeenteraden van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel bij het tot stand komen van de bestaande woonvisies als positief en effectief beoordeeld. Om nog meer grip te krijgen op het nieuwe woonbeleid kunnen de gemeenten dus leren van elkaar. Bij gemeentelijk woonbeleid gaat het onder meer om het voorzien in voldoende (sociale) huur- en koopwoningen in een gemeente.
Een van de succesvolle voorbeelden die de rekenkamercommissie noemt om de woonvisie te realiseren, is het waar mogelijk belonen van woningcorporaties die de prestatieafspraken nakomen. Bijvoorbeeld door de grondprijzen te verlagen. En om naast de woningbouwcorporaties ook burgers, huurdersorganisaties, makelaars en projectontwikkelaars te betrekken bij het opstellen van de woonvisie.

In het rapport staan aanbevelingen voor nu en in de toekomst. Het gaat bij prettig wonen om meer dan bouwen en renoveren alleen. Ook zorg, welzijn, duurzaamheid, mobiliteit en financiën hebben een relatie tot woonbeleid. De rekenkamercommissie beveelt aan om deze raakvlakken te benoemen in de woonvisie, waarbij de positie van woningcorporaties en huurdersorganisaties steeds in het oog wordt gehouden. De nieuwe Woningwet 2015 biedt in dit kader mogelijkheden.