Afbeelding

Rooi viert vijftigste Ouderenkermis

Algemeen

De kermis in Sint-Oedenrode staat niet alleen bij het publiek in deze regio bekend als één van de gezelligste en meest drukbezochte kermissen van Brabant. Ook de exploitanten zien Rooi Kermis als paradepaardje. Ze komen hier graag. Zo ook Tiny Vermolen van de rupsbaan en Johan Paashuis van de draaimolen. Ze kijken extra uit naar de komende editie, want dan wordt voor de vijftigste keer de Ouderenkermis gevierd. Een initiatief wat de oorsprong vindt in de tijd dat de vaders van Tiny en Johan nog de scepter zwaaiden.

Het fenomeen begon als Bejaardenkermis en is later Ouderenkermis geworden. Tijden veranderen en het is dus niet verrassend dat de reden om de kermis voor senioren te starten al lang achterhaald is. "Jo Kunkels is de bedenker van de Seniorenkermis", vertelt Tiny. "Hij had destijds een autoscooter. Het was in de tijd dat er geen zaaltjes waren om feest te vieren. Toen in Zeeland een bruidspaar een feest wilde vieren, kreeg Jo het idee om dat in zijn botsautotent te doen. Een slimme zet! Omdat de dinsdagmiddag van de kermis traditioneel een slappe middag was, besloot Jo om iets voor de 'bejaarden' te doen." Hoewel de eerste editie maar twintig senioren een kijkje kwamen nemen, nam het aantal de jaren daarna snel toe. Het was namelijk niet zomaar even een samenzijn. Het middelpunt van de middag werd de loterij. "Ik weet nog dat ik samen met mijn vader de andere exploitanten af ging om prijzen op te halen", denkt Johan hardop terug. Later hielp Piet Duffhues Jo Kunkels volop mee met het vinden van sponsoren en dat zorgde voor extra groei van het evenement.
Tiny: "We probeerden het ook in andere gemeenten op te starten, maar dat kwam maar niet van de grond. Het geeft aan hoe de mensen uit Rooi in elkaar zitten. Er is veel betrokkenheid. De mensen helpen elkaar hier. Ook vanuit de gemeente hebben we altijd volop medewerking gekregen en met de horeca onderhouden we goede contacten. Er is nooit verveel." Een leuke anekdote van Johan onderstreept de opmerking van zijn collega. "Iedereen kent Gijs van Aarle wel. Als wij op dinsdagochtend de prijzen aan het sorteren zijn, komt hij aanfietsen en heeft hij heerlijke worstenbroodjes voor ons bij. Binnen vijf minuten is hij dan weer weg, omdat hij het druk heeft. Geweldig! Dat is typisch Roois…"
Oprichter Kunkels wilde het oorspronkelijke idee in ere houden en alleen prijzen vragen van de exploitanten. Daar dachten Tiny en Johan iets anders over. "Om een samenwerking te creëren vroegen we ook aan plaatselijke ondernemers of ze wilden sponsoren. Daar werd flink gehoord aan gegeven. Zo kunnen we ieder jaar prachtige hoofdprijzen weggeven", weet Johan. Zoals een ijskast. Daar heeft Tiny nog een grappige anekdote over. "Een hoogbejaarde dame won een paar jaar geleden een grote koelkast. Ze zou hem op laten halen, nog dezelfde middag. Toen ik 's avonds voorbij liep zag ik een grote doos staan. Ik dacht zonder koelkast, maar nee, die zat er nog in! Uiteindelijk hebben wij de vrouw maar gebeld en werd de prijs netjes thuisbezorgd."
Het meest spraakmakende moment rondom de Ouderenkermis was het bezoek van Jack Spijkerman en zijn 'Spijkers met Koppen'. "Dat had iets leuks moeten worden, maar hij kwam alleen maar om ons voor gek te zetten. Daar waren we toen erg boos over. Wat heeft die man de plank mis geslagen!" foetert Tiny nog na. Gelukkig deerde het niemand om de jaren er na vrolijk terug te blijven komen. Ieder jaar weer drommen honderden bezoekers samen bij de botsautokraam om een gezellige middag te beleven. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Editie 2016 wordt een bijzondere, want het is de vijftigste in successie. Johan, Tiny en hun collega's hebben de dinsdagmiddag al dik gemarkeerd in de agenda en met hen vele senioren.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tiny Vermolen (l) en Johan Paashuis