Vincent Blom na de ontvangst van het schildje geflankeerde door hoofdman Henk Quinten (rechts) en keizer Frans v.d. Oever en koning Ben van Genugten aan de linkerzijde.
Vincent Blom na de ontvangst van het schildje geflankeerde door hoofdman Henk Quinten (rechts) en keizer Frans v.d. Oever en koning Ben van Genugten aan de linkerzijde.

Gedenkwaardige dag Sint-Jorisgilde

Algemeen

Sint-Oedenrode - Twintig jaar geleden, in april 1996, werd in Sint Oedenrode het gilde nieuw leven in geblazen. Deze twintigste verjaardag hebben alle gildebroeders en zusters afgelopen zondag gevierd. Allereerst met een gildemis in de Martinuskerk, daarna met een gastvrije ontvangst door het gemeentebestuur in het mooie gemeentehuis. De verdere dag hebben de feestvarkens doorgebracht op het gildeterrein aan de Ollandseweg.

Allereerst kwam pastor Vincent Blom aan de pas om gildeheer te worden, want na het vertrek van pastor v.d. Bosch had het gilde geen gildeheer meer en de leden vonden het hoog tijd worden om hier verandering in te brengen. Gelukkig voor de gildeleden kwam er een welgemeend en volmondig 'ja' op de vraag. Zodoende hebben ze na afloop van de eucharistieviering aan pastor Blom een schildje uitgereikt, waardoor hij ook naar buiten toe herkenbaar zal zijn als gildeheer.

Het tweede bijzondere moment van de dag was het volgende; Een aantal jaren geleden heeft de Rooise beeldend kunstenares Trudie Broos, in opdracht van beschermheer Piet Schriek, een beeldje gemaakt van een vaandrig\vendelier. Dit beeldje wordt op gezette tijden uitgereikt aan iemand die veel voor het Sint Jorisgilde heeft betekend. Dit jaar hebben ze dit beeldje (met als naam De Gildegroet) uitgereikt aan gildebroeder Jan de Kruijf. Jan is lid van het gilde vanaf de heroprichting. De laatste jaren wordt het voor hem, door zijn ziekte, steeds moeilijker om bij activiteiten aanwezig te zijn. Dat vinden niet alleen de andere leden heel erg, maar Jan zelf heeft het daar ook erg moeilijk mee. Van jongs af aan is Jan (en ook zijn vrouw Jeanne) bezig geweest met het gildewezen en het doet dan ook pijn als je bij een aantal gildeactiviteiten niet meer aanwezig kunt zijn. Om Jan (en zijn vrouw) een hart onder de riem te steken, gaat De Gildegroet voor een jaar hun woonkamer sieren.