Afbeelding

Kruiswegstaties Nijnsel op transport

Algemeen

Nijnsel - Vrijdag 6 mei komt er een letterlijk gewichtig transport door de kom van Nijnsel. Vanaf Hoeve Strobol, Strobolse Heidesteeg 10 Nijnsel, worden vijftien stenen kruiswegstaties vervoerd naar het processiepark langs de kerk aan de Lieshoutseweg. Om 9.00 uur wordt een deel van de staties op een dieplader gezet. Rond 10.00 uur zetten een zware Hercules smalspoorkraan en een loader de staties één voor één op hun plaats van bestemming in het park.

Veertien staties verbeelden het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De toegevoegde vijftiende statie herinnert aan de verrijzenis van Jezus op Pasen. Een groep vrijwilligers heeft de staties gebouwd op Hoeve Strobol van Bert Verbakel. Elke statie is 2.30 meter hoog en 1.10 meter breed. In elke nis komt een beeld met kruisje Omdat één statie twee ton weegt, is zwaar materieel nodig voor het transport. Dat verzorgt de firma Martens uit Best. Omdat niet alle staties tegelijk vervoerd kunnen worden, zal dat waarschijnlijk in twee gedeelten moeten gebeuren. In de week hieraan vooraf worden de definitieve plaatsen uitgegraven en met grond van de Zandhoef opgevuld. Vermeldenswaard is, dat ook de parochiekerk zelf is gebouwd op zand van de Zandhoef. Zondag 12 juni a.s. worden de staties ingezegend tijdens de jaarlijkse openluchtmis ter ere van Sint Antonius van Padua, vanouds de patroon van de Nijnselse parochie. Vanaf volgend jaar wordt de kruisweg in het park op Goede Vrijdag gebeden.

Kunststof kist voor later
Dit jaar hadden de kinderen van de basisschool al "kennis gemaakt" met de nieuwe kruisweg. Leden van het pastorale team brachten in elke klas twee of drie staties en vertelden daarbij over de Goede Week, en over de kruisweg. Tijdens de Goede Week hebben de kinderen nagedacht, getekend en geknutseld rond 'hun' staties. Ook heeft elke klas een papier gemaakt, dat samen met andere papieren in een kunststof kist wordt ingemetseld in één van de kapellen. Wie weet vinden mensen bij een restauratie over vele jaren deze papieren weer terug, en kunnen ze zo leren over verdriet en hoop in onze tijd.
Het processiepark is sinds de herinrichting van het centrum van Nijnsel voor het publiek toegankelijk. De afrastering en verwilderde beplanting zijn weg en de oude processiepaden zijn in ere hersteld. Tot eind jaren '60 trok op 13 juni de processie ter ere van Sint Antonius vanuit de kerk naar het rustaltaar in het park.
De inwoners van Nijnsel riepen al jaren dat er een nieuw dorpshart moest komen. "Het parochiebestuur wil daarbij niet achterblijven. Met de kerk, het kerkhof en het processiepark moet er een mooi geheel zijn te maken, waardoor ook de ingang van Nijnsel er fraaier uit komt te zien," zo schreef pastoor Vincent Blom in december 2010 in de nieuwsbrief over het dorpshart. Hij dacht toen aan een soort beeldentuin, een kruiswegstatie en een gewoon rustig hoekje met bankjes. Het is dus een kruiswegstatie geworden.
Het totale herinrichtingsplan van Nijnsel is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Sint-Oedenrode, Woningbouwvereniging Wovesto en de provincie Noord-Brabant. Dit zogeheten IDOP-plan omvatte een aanpassing van De Beckart, het terrein rond De Beckart en de parochiekerk. Een grote ingreep vormde de wijziging van de Lieshoutseweg. Het totale plan was geraamd op € 589.507,00. De provincie gaf een subsidie van € 294.904,00 en de gemeente zorgde voor eenzelfde bedrag.