Het Engelse Berkshire-varken zoekt voer aan het Grasklokje in Sint-Oedenrode. Het is een pikzwart varken met een witte staart en witte voeten.
Het Engelse Berkshire-varken zoekt voer aan het Grasklokje in Sint-Oedenrode. Het is een pikzwart varken met een witte staart en witte voeten.

Rooienaren fokken uit liefhebberij Berkshire-varkens

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vier inwoners van Rooi zijn uit pure liefhebberij begonnen met het fokken van het Engelse Berkshire-varken voor een eigen stukje goed en lekker vlees. De Duke of Berkshire, zoals het ras officieel heet, is een typisch Engels vleesvarken met een zeer goede vleeskwaliteit. Het varken is zwart van kleur, alleen de snuit, de voeten en de staart zijn wit. De zeugen bereiken een gewicht van 300 kilo, de beren kunnen wel 400 kilo zwaar worden.

Rooienaar Carlo Klerkx van het gelijknamige tuinontwerpbedrijf is met het idee gekomen. Samen met de in Rooi wonende Frank Bax, Rhodevoorzitter Wim van Meijl en Marijn van den Akker, fokken zij varkens op een hectare groot terrein aan het Grasklokje in het buitengebied van Rooi. Voorheen had Klerkx daar een biologische boomkwekerij, nu lopen er drie Berkshire-zeugen, een Berkshire-beer en vier Berkshire-biggen rond. Het vlees van de biggen is bestemd voor eigen consumptie.
Het terrein hebben ze met allerlei voorzieningen omgetoverd tot een natuurlijk varkensparadijs. De mannen hebben een officiële vergunning voor het hobbymatig fokken van het Berkshire-ras, de dieren zijn geregistreerd en gekoppeld aan een uniek bedrijfsnummer. Ze mogen vier varkens houden en biggen tot 25 kilo. Inmiddels is de hobbystatus uitgebreid naar een zogenaamde D-status, waardoor ze maximaal dertig volwassen dieren mogen houden. De 27-jarige dochter van Frank Bax, Elke, is veearts in Boxmeer en geldt als de wettelijk verplichte veearts die verbonden moet zijn aan een fokkerij. Zij doet bijvoorbeeld de entingen en houdt op de achtergrond een oogje in het zeil.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant