Het gemeentehuis van boven
Het gemeentehuis van boven

Raadsvergaderingen in Rooi, gemeentehuis in Veghel

Algemeen

Sint-Oedenrode - De colleges van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel hebben groen licht gegeven voor het verder uitwerken van het huisvestingsplan voor de nieuwe gemeente Meierijstad. Het centrale gemeentehuis zal gehuisvest worden in het huidige gemeentehuis van Veghel. De raad en de griffie worden gestationeerd in Sint-Oedenrode. Het gemeentehuis van Schijndel krijgt een andere functie. Dat maakte de Veghelse burgemeester Adema zojuist bekend tijdens een persbijeenkomst in Schijndel.

Het feit dat de raad van Meierijstad zich gaat settelen in Rooi, wil zeggen dat daar de raadsvergaderingen gehouden zullen worden. Het houdt in dat er een aanpassing plaats gaat vinden in het interieur van de huidige raadzaal. Er is al berekend dat deze plaats kan bieden aan meer stoelen. Verder kondigde burgemeester Maas aan dat het gemeentehuis in Sint-Oedenrode de functie van trouwlocatie blijft behouden en dat ook het servicepunt blijft bestaan. Burgers hoeven dus niet naar Schijndel of Veghel voor bijvoorbeeld het verlengen van een paspoort of andere zaken. Daarnaast zullen officiële ontvangsten van gemeente Meierijstad plaatsvinden in Rooi. Daarbij is vooral gekeken naar de historische waarde van de locatie.

Voor het centrale dienstverleningscentrum wordt het gemeentehuis van Veghel zodanig ingericht dat zij de eerder vastgestelde dienstverleningsvisie ten uitvoer kan brengen. Het betekent dat alle ambtenaren verhuizen naar Veghel. Het gemeentehuis zal wel een ingrijpende aanpassing ondergaan, omdat er gewerkt gaat worden volgens het principe 'Anders Werken'. Dat betekent flexibele werkplekken voor iedereen.
Voor Schijndel wordt een servicepunt gemaakt in 't Spectrum. Het gemeentehuis zal een andere functie krijgen. Wat er met het gebouw gebeuren is nog niet bekend, maar alle opties liggen open. Loco-burgemeester Witlox van de gemeente Schijndel kondigde aan dat er woensdagmiddag direct een werkgroep in het leven wordt geroepen die de mogelijkheden gaat onderzoeken. Ook in Sint-Oedenrode zullen ruimtes vrijkomen in het nieuwe gedeelte. Wat daar mee gaat gebeuren is eveneens nog niet bekend.

Om tot deze variant te komen is onderzoek verricht naar de verschillende varianten. Deze zijn afgezet tegen onder andere de dienstverleningsvisie, de organisatiefilosofie en de mogelijkheid om te voldoen aan de wens om over één centraal punt te beschikken waaruit gewerkt wordt. De voorkeursvariant biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de ruimtebehoefte voor de huisvesting van alle ambtenaren op basis van een flexibel kantoorconcept en efficiënte dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten.

Vanaf 1 januari 2017 wordt de nieuwe manier van werken op de 'nieuwe' locaties in werking gezet. Dat houdt wel in dat er komend jaar verbouwd gaat worden in het gemeentehuis van Veghel. Alle ambtenaren behouden hun baan binnen de nieuwe gemeenten. Wel kan het zijn dat voor sommigen hun baan een andere invulling krijgt.