Juli had warme dagen
Juli had warme dagen

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juli 2015 was opnieuw een maand met uitersten. We hadden zowel hoge als lage temperaturen. Regen viel er een beetje meer dan anders en ook de zon zagen we net wat vaker dan anders.

De eerste hittegolf van het jaar
Juli begon met een hittegolf. De eerste vijf dagen van de maand werd het elke dag warmer dan 30°C en de tweede juli spande met 36,6°C de kroon. De hittegolf duurde in totaal 10 dagen en duurde van 28 juni tot 7 juli. Ook op 11 juli steeg het kwik tot boven de 30°C. De koudste nacht hadden we op 31 juli, toen koelde het af tot 5,3°C.

Gemiddeld was de maand met 18,9°C driekwart graad warmer dan normaal. Ook de nachten waren warmer dan andere jaren. Normaal koelt het 's nachts af tot 12,3°C, maar dit jaar was de gemiddelde minimumtemperatuur maar liefst 13,5°C. De middagtemperatuur bedroeg 24,6°C in plaats 23,5°C normaal.

De zon was weer nadrukkelijk aanwezig
Het aantal zonuren lag in juli iets hoger dan normaal. Eigenlijk hebben we recht op 208 uur, maar vorige maand kregen we de zon maar liefst 221 uur en 30 minuten te zien. Woensdag 1 juli was met 14 uur en 57 minuten de zonnigste dag van de maand. In schril contrast daarmee stond de dertiende juli, die dag was de zon met slechts zes minuten, de grote afwezige.

Iets meer regen dan andere jaren
Het was de afgelopen maand iets natter dan in andere jaren. In totaal viel er in juli 78,2 millimeter regen. Dat is 7 liter per vierkante meter meer dan anders, want dan valt er gemiddeld 71 liter per vierkante meter. Op 2 juli viel er met 11,1 millimeter de meeste regen. Er waren veertien dagen die helemaal droog bleven.

Kort samengevat was juli een zonnige maand die gemiddeld iets warmer was dan normaal en met een paar druppels meer regen dan in andere jaren.