Afbeelding

Boekweit: alles op een rij

Algemeen

Sint-Oedenrode - De gebeurtenissen van vorige week op het woonwagenkampje Boekweit hebben een flinke impact gehad op alle betrokkenen, en ook de andere Rooienaren geraakt. De gevoeligheid van het onderwerp, de manier waarop sommige media zijn omgegaan met de belangen en gevoelens van de betrokkenen, de explosie op sociale media, de risico's van beeldvorming, pogingen om de media te beïnvloeden, angst voor represailles, angst om uitspraken te doen en geruchten dat er zaken onder de pet worden gehouden versterken elkaar. Een poging om alles op een rij te zetten.

Op dinsdag 7 juli vieren kampbewoners volgens getuigen de verjaardag van de 16-jarige zoon van een 42-jarige lokale woonwagenbewoner. Dat feestje ontaardt in een felle ruzie. Omstreeks 20.00 u klinken er twee salvo's met schoten. Een 51-jarige Eindhovenaar ligt bij het kampje dood in een auto. De politie arresteert op de Ollandseweg een man, wiens arrestatiefoto met getrokken pistool in alle media werd gepubliceerd. Het blijkt een bewoner van het kamp, een broer van het slachtoffer maar niet de verdachte. Dat is namelijk de 42-jarige wiens zoon het feestje gaf. De dode is een zwager van hem. Hij is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Afgelopen donderdagavond vond een gesprek plaats tussen omwonenden en de gemeente, Wovesto en de politie. De pers was daarbij niet uitgenodigd en ook niet welkom.
Van de aanwezige vier woonwagens was er één legaal, de overige zijn er zonder toestemming gaan staan. Het bestemmingsplan liet dat toe, waardoor publiekrechtelijk (door de overheid) niet gehandhaafd kon worden. Grondeigenaar Wovesto spande daarom een civiele rechtszaak aan. De uitspraak wordt een dezer dagen verwacht. Afgelopen vrijdagnacht zijn twee van de vier illegale woonwagens verwijderd.

Tot zover de feiten, althans de gebeurtenissen die niet worden tegengesproken. We hebben de gemeente de volgende vragen voorgelegd.
DMRK: Waarom werd de pers niet toegelaten op de informatieavond aan de omwonenden van het kampje?
Gemeente:. We willen de mensen in een veilige omgeving vragen laten stellen en laten praten. Camera's en schrijvende pers helpen niet mee om vrijuit te spreken.
DMRK: Jan van Burgsteden trad eerder op als woordvoerder naar de pers. Waarom? Zijn handhaving en justitiezaken niet de portefeuille van de burgemeester?
Gemeente: De burgemeester heeft handhaving niet meer in portefeuille, Jan van Burgsteden wel.
DMRK: Eerder hebben buurtbewoners van de Bolle Akkers al een gesprek aangevraagd omdat ze ongerust waren over het kampje. Daar is toen afwijzend op gereageerd. Waarom?
Gemeente: Wovesto is eigenaar van de grond en had het moeten initiëren. Wij hebben gehandeld zoals we altijd handelen. Het gaat over twee caravans extra. Daar zijn al eerder vragen over gesteld, maar daar gaat toch echt de eigenaar van de grond over. Volgens het bestemmingsplan mogen er acht caravans staan. Wovesto had ons aan kunnen schrijven om vergunning aan te vragen, dan hadden we die gegeven. Voor vragen over de verdere gang van zaken verwijzen wij naar Wovesto.

Onze vragen aan Leo Overmars, directeur van Wovesto:
DMRK: Eerder hebben buurtbewoners van de Bolle Akkers al een gesprek aangevraagd omdat ze ongerust waren over het kampje. Daar is toen afwijzend op gereageerd. Waarom?
Overmars: Wij luisteren graag naar vragen en wensen van onze huurders. Hoe dat in dit geval is gegaan, is niet duidelijk. Het was ons in ieder geval niet bekend dat het woonwagenkamp op de agenda zou staan.
DMRK: Wie heeft de twee woonwagens weggesleept?
Overmars: Daar geef ik geen antwoord op. Dit is gebeurd in goed overleg tussen ons, politie en gemeente.
DMRK: Wat gebeurt er met de illegale woonwagen die er nog staat?
Overmars: Er loopt een verzoek bij de Rechtbank voor ontruiming. Half juli verwachten wij de uitspraak.
DMRK: Wat is het huidige beleid t.a.v. de openstaande plaatsen op Boekweit?
Overmars: Wovesto is eigenaar. Wij zullen daar voorlopig geen nieuwe standplaats verhuren.
DMRK: Is het incident aanleiding tot een beleidswijziging en zo ja, welke?
Overmars: Als de uitspraak van de civiele procedure bekend is, gaan we ons daarover beraden.