Veel belangstelling voor de uitleg bij Vormbomenkwekerij Ruud van den Berk  foto: Henri van Weert
Veel belangstelling voor de uitleg bij Vormbomenkwekerij Ruud van den Berk foto: Henri van Weert

Informatieve fietstocht van Stichting Het Roois Landschap

Algemeen

Ruim 40 belangstellenden namen op zondag 27 september deel aan de fietstocht die door Stichting Het Roois Landschap in samenwerking met de Rooise boomkwekers was georganiseerd.

De belangstellenden kwamen vooral uit Sint-Oedenrode, maar er was ook een aantal mensen uit Erp en Veghel die graag wilden kennis maken met het Rooise landschap. Tijdens de fietstocht van ruim 20 km passeerden de deelnemers een aantal projecten die Roois Landschap de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Deze projecten betroffen vooral de aangelegde houtwallen, die op een later moment worden omgevormd tot vlechtheggen, maar ook de bloemrijke stroken nabij de Knoptorenkerk en bij de Gasthuishoeve aan de Liempdseweg. Ook de griendcultuur met zes soorten wilg aan de Wilgenhof in de lus van de A50 werd toegelicht door de leden van de Natuurwerkgroep van Roois Landschap.

De fietstocht werd tweemaal onderbroken door bezoeken aan de bedrijven bij Boomkwekerij Kuppens aan de Hulst en bij de Vormbomenkwekerij van Ruud van den Berk aan het Vernhout. De enthousiaste deelnemers stelden legio vragen aan de heren Wim Vullings en Ruud van den Berk over hun prachtige producten die jarenlang in Rooi staan te groeien, vooraleer ze over de hele wereld terecht komen. Het initiatief van Roois Landschap en de boomkwekers werd van harte toegejuicht door de enthousiaste deelnemers. Roois Landschap hoopt op nieuwe aanwas van de Natuurwerkgroep, want het aantal projecten wat soms onderhoud nodig heeft groeit gelukkig. Voorzitter Mari Thijssen van de Stichting legde uit dat we de mooie stukjes Rooi, zoals bijvoorbeeld de Sonnemansdriehoek in Boskant, alleen maar kunnen behouden als vrijwilligers het onderhoud voor hun rekening nemen. Zo maait Wil Verstappen uit Boskant twee keer per jaar dit fraaie pareltje.
Mensen die soms een uur iets willen doen voor het Rooise landschap kunnen zich melden bij het secretariaat van Stichting Het Roois Landschap, via mailadres rooislandschap@gmail.com. Website: www.rooislandschap.nl