Er gaat wat veranderen voor onze senioren.
Er gaat wat veranderen voor onze senioren.

Bewoners aanleunwoningen raken voorzieningen kwijt

Algemeen

Ouderen in aanleunwoningen voelen zich steeds vaker in de steek gelaten doordat het verzorgingshuis waar zij naast wonen gaat sluiten. Met die sluiting verdwijnen ook de voorzieningen voor senioren.

Veel ouderen kiezen heel bewust voor een aanleunwoning: daar vinden zij immers vlak naast de deur allerlei voorzieningen die zij nodig hebben of nodig kunnen hebben in de toekomst. De ouderen trekken in een woning bij een verzorgingshuis om beschermd te kunnen wonen met allerlei faciliteiten onder handbereik. Door de bezuinigingen sluiten echter steeds meer verzorgingshuizen. Ouderenbonden en belangenbehartigers waarschuwen voor verschraling van voorzieningen voor ouderen die in aanleunwoningen wonen, maar ook voor hen die zelfstandig 'in de wijk' wonen.

Langer zelfstandig wonen
Politieke partij 50PLUS stelde in de Tweede Kamer vragen aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het feit dat bewoners van een aanleunwoning flink gedupeerd zijn door sluiting van verzorgingshuizen. "De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig wonen, maar dat wordt hen steeds moeilijker gemaakt", stelt 50PLUS-Kamerlid Henk Krol. "De overheid moet zorgen voor voldoende voorzieningen voor ouderen om langer onafhankelijk wonen mogelijk te maken."

Sociale contacten
"Ouderen voelen zich niet alleen in de steek gelaten door het verdwijnen van voorzieningen, ze raken ook nog eens veel dagelijkse contacten kwijt", waarschuwt Henk Krol. "Verzorgingshuizen hebben ook een sociale functie, zoals het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen." 50PLUS verwacht van de staatssecretaris te horen dat hij deze problematiek voortvarend gaat aanpakken. Dit is niet alleen belangrijk voor het welzijn van senioren, maar ook voor de leefbaarheid in dorpen en wijken.