Boom
Boom

Onderzoek monumentale bomen

Algemeen

Sint-Oedenrode - De stichtingen Roois Cultureel Erfgoed (RCE)en Roois Landschap (RL) hebben het initiatief genomen om samen met de HAS Hogeschool te 's –Hertogenbosch het berippenpaar landschap en monumentale bomen aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Thies Kpggel en Martijn Vermeer hebben in het kader van hun opleiding Management van de Leefomgeving met als afstudeerrichting Tuin- en landschapsmanagement het onderzoek uitgevoerd. Hun rapport "Landschap en monumentale bomen in Het Groene Woud" werd op 14 juli jl. gepresenteerd tijdens het congress " Natuurlijk Kapitaal" te 's-Hertogenbosch. De onderzoeksopdracht is in goed overleg met de drie gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode tot stand gekomen. Deze gemeenten gaan fuseren per 1 januari 2017 en willen met dit project hun bomenbeleid stroomlijnen. Daarnaast is het de bedoeling dat deze rapportage als voorbeeldproject gaat dienen voor de overige in Het Groene Woud liggende gemeenten.
De rapportage bevat een inventarisatie van het beleid op het gebied van landschap, en (monumentale) bomen in de drie genoemde gemeenten. Een literatuuronderzoek ligt aan deze inventarisatie ten grondslag. Eén van de conclusies is dat het het beleid ten aanzien van beide aspecten nogal verschillend is en geharmoniseerd dient te worden. Daarnaast is in het tweede deel aandacht besteed aan de maatschappelijkje waardering van landschap in combinatie met (monumentale) bomen. Dit deel mondt uit in een zogenaamde koppelingskaart, een kaart die de basis kan vormen voor projecten en intitiatieven gericht op combinaties van waardevol landschap en waardevolle bomen.

Voor de cofinanciering van de onderzoekopdracht is een bijdrage gevraagd aan het bestuur van het Streekfonds Het Groene Woud. Het is de bedoeling van RCE en RL aan de hand van de koppelingskaart kansrijke projecten nader uit te werken.