Luchtfoto
Luchtfoto

Gemeente Sint-Oedenrode ondersteunt Stroomversnelling Brabant

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op donderdag 9 juli ondertekenden provincie, gemeenten (waaronder Sint-Oedenrode), bouwbedrijven, industrie, energiecoöperaties en woningcorporaties een deal om in drie jaar tijd 1.000 bestaande woningen in Noord-Brabant Nul-op-de-Meter te maken. Deze 1.000 woningen zijn een eerste stap om vier jaar later 40.000 woningen Nul-op-de-Meter (NoM) te hebben gemaakt. Tegen die tijd is er overigens een vergaande industrialisering in huisrenovaties te weeg gebracht, waardoor halverwege deze eeuw 800.000 woningen in Noord-Brabant energieneutraal zijn.

Gemeenten die de deal ondertekenen zetten zich in om uiteindelijk een energie-neutrale gebouwde omgeving te krijgen. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij met gemeentelijk beleid en regelgeving ruimte geven aan Nul-op-de-Meter. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat gemeenten voor Nul-op-de-Meterrenovaties de vergunningprocedure versneld gaan afhandelen. Daarnaast krijgen zij als taak om het proces tussen aanbieders van Nul-op-de-Meter producten en bewoners te faciliteren. Hiervoor gaan gemeenten een apart loket inrichten. Eventueel kunnen zij dit ook in regionaal verband organiseren.

Verder maken de deelnemende gemeenten kansrijke gebieden voor de Nul-op-de-Meter aanpak inzichtelijk. Deze kennis gaan zij vervolgens delen met alle andere partijen binnen de Brabantse deal. Verder hebben gemeenten ook een taak in het realiseren van die eerste 1.000 Nul-op-de-Meter. Zij moeten hiervoor namelijk één concreet project binnen hun gemeente aandragen.