Afbeelding
Foto:

Franse sferen met orgel en zang

zondag 17 juni 2018 16:00

Waar viert u vakantie? Grote kans dat het Frankrijk wordt. Het land van de prachtige natuur, zon, cultuur – met name muziek - en wijn staat dit jaar immers weer met stip op nummer één als het populairste vakantieland onder de Nederlanders. Het is dus ook niet zo gek dat de Stichting Smitsorgel het concertseizoen, wat vrijwel gelijk loopt met het vakantieseizoen, start met een concert in Franse sferen. Een goede manier om al in vakantiesfeer te komen.

Op zondag 17 juni 2018 om 16:00 uur wordt dit Franse Sferen Concert gegeven in de Rooise Martinuskerk door organist Jack Evers en de, in Sint – Oedenrode en in binnen – en buitenland bekende alt, Louise Rijs. Zij hebben een evenwichtig – en aansprekend programma samengesteld met stukken vanaf de middeleeuwen tot en met de hedendaagse chansons.
Een chanson is het Franse woord voor 'lied'. Het is de populairste, meest eigen stijl van Franse zangkunst. Het heeft vaak een poëtisch-verhalende vorm. Chansons bestaan in traditionele en meer moderne vormen. Chanson is ook een zeer oud begrip: in de middeleeuwen werd het gebruikt om de liederen mee aan te duiden die de troubadours zongen. En ook in de renaissance bestond het genre al. Eén van de begeleidende instrumenten van een traditioneel Frans chanson is het accordeon. Het is dan ook heel bijzonder om te ervaren hoe een chanson klinkt met het Smitsorgel als begeleidingsinstrument. Dat wordt een unieke ervaring.
Jack Evers bespeelt het Smitsorgel en Louise Rijs voegt zich bij hem. Zij treden zowel solistisch - als samen op. Er worden dus uitsluitend werken in Franse sfeer uitgevoerd van o.a. Clément Jannequin, Jehan Alain, en onze landgenoot Sweelinck met variaties op Est ce Mars. Maar ook meer hedendaagse chansons zoals: J'attendrai, Feuilles Mortes, La Mer, Les parapluies de Cherbourg en Sous le ciel de Paris.
Laat u verrassen en beleef dit unieke concert in Franse Sferen. Na afloop is er gelegenheid om nog even – achter in de kerk – samen te zijn en na te praten met de uitvoerenden. Dankzij de welwillende medewerking van wijnhuis van Boxmeer en het Rooise Kaashuis kunt u daarbij nog even nagenieten van wat Frankrijk nog meer voortgebracht heeft.
De toegang tot dit unieke concert is voor vrienden van het Smitsorgel vrij, overige bezoekers betalen slechts € 7,50 all-in. Kaartjes zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar in de kerk en vooraf ook bij de VVV Rooi en boekhandel Paperas.