Afbeelding
Foto:

Niels de Klerk bespeelt Smitsorgel

zaterdag 18 juli 2020 15:30

Mensen die om gezondheidsredenen het bed moeten houden, merken snel dat hun conditie achteruitgaat. Hoe langer u uw auto ongebruikt op de parkeerplaats laat staan, des te groter is de kans dat deze ook u laat staan wanneer u er na die tijd weer mee wilt gaan rijden. En wanneer een pijp- of kerkorgel lange tijd niet wordt bespeeld dan mag niet worden verwacht dat er heldere tonen klinken, zelfs niet wanneer er achter het klavier een virtuose organist heeft plaatsgenomen.

Een van de redenen waarom Stichting Smitsorgel ervoor wil zorgen dat het monumentale instrument in de Martinuskerk met regelmaat wordt bespeeld. Maar zij doet dit vooral om u te laten horen hoe geweldig dit instrument, dat uit 1839 stamt, nog steeds klinkt. Of beter gezegd: ‘kàn klinken’.
Want dat doet het orgel alleen wanneer het wordt bespeeld door organisten die de ware kunst van het orgelspel machtig zijn. Zoals organist Niels de Klerk, die zaterdag 18 juli a.s. om 15.30u. een orgelconcert verzorgt. Dat hij weet hoe dat moet valt alleen al op te maken uit de muzikale carrière van deze jonge organist (1997) die al op 8-jarige leeftijd met orgelspelen begon.

Na zichzelf de eerste beginselen te hebben aangeleerd nam hij al zeer snel les bij Jaco van de Werken, cantor-organist van de Grote Kerk in Heusden. Vanaf september 2016 studeerde hij hoofdvak Orgel bij Ruud Huijbregts aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Verder kreeg hij improvisatieles, eerst van Henco de Berg, later van Wouter van der Wilt. Andere docenten van wie hij regelmatig les had zijn Gerben Budding en Jelena Bazova. Daarnaast volgde Niels bijvakken piano, klavecimbel en directie en verdiepte hij zich in het bespelen van een Frans drukwind harmonium.
Niels is hoofdorganist van de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk. Hij bespeelt daar een voor die bouwtijd fraai Pels-orgel uit 1968. Verder is Niels onder meer organist van het monumentale Strümphler-orgel (1791) in de Hervormde Kerk te Lexmond. In het dagelijks leven volgde hij naast zijn conservatoriumstudie de Master Economics aan de Tilburg University. In 2018 begon Niels met de opleiding kerkmuziek aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Hij volgde masterclasses van onder meer Jean-Baptiste Robin, Rubin Abdullin en Ben van Oosten.
Twee weken geleden gaf hij zijn eindexamenconcert van de Bachelor of Music in de Catharinakerk in Eindhoven. Dat zijn orgelspel tijdens dit eindexamen werd beoordeeld met een negen, onderstreept nog maar eens dat we met een virtuoze muzikant te maken hebben. Op zijn programma van zaterdag a.s. staan werken van o.a.: C. Saint-Saëns (1835-1921), L. Vierne (1870-1937) en M. Dupré (1866-1971).
Het gratis concert begint om 15.30u. In verband met de Coronamaatregelen wordt van de concertbezoekers, bij binnenkomst van de kerk, gevraagd om naam en telefoonnummer op te geven en zich te houden aan de aangegeven looproute en alleen gebruik te maken van de gemarkeerde zitplaatsen.