• Alles
  • (32)
    Evenement
  • (1)
    Inloop-Opendag

Lezing over kloosterleven in 19e en 20e eeuw

dinsdag 15 oktober 20:00 uur

Foto: kim schepens

Heemkunde kring De Oude Vrijheid in Sint-Oedenrode houdt op dinsdag 15 oktober a.s. een lezing over het kloosterleven in Sint-Oedenrode en Veghel. 

De heer Bernard Vissers vertelt hoe ingrijpend deze wereld in 175 jaar is veranderd. Een samenleving, waar de overheid nauwelijks bemoeienis mee had, waar het katholieke geloof in alle dagelijkse gebruiken was terug te vinden, de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen stond, het gewone lager onderwijs voor de meeste kinderen niet was weggelegd en waar meisjes weinig kansen hadden zich te ontwikkelen. Aan gezag en hiërarchie werd niet getornd. In het tijdsbeeld van toen (1844) is de oprichting van een klooster een enorme stap vooruit. Meisjes kregen nu kansen zich te ontwikkelen tot o.a. verpleegkundige, bejaardenverzorgster of schooljuffrouw. De kloosters organiseerden hun diensten voor mensen die daar anders geen toegang toe hadden. Dienstbaar zijn met volle overgave, ter liefde Gods. En tot midden jaren zestig van de vorige eeuw meestal zonder enige vorm van vergoeding. In de geest van die tijd was er ook weinig tot geen ruimte voor inspraak. Soms werden de kloosterzusters als streng ervaren, net als hun eigen ouders, de politieagent, de burgemeester en de pastoor. Maar de inzet van deze mensen met een roeping was enorm en zij hebben veel tot stand gebracht. In zijn lezing zal Bernard Vissers nog meer wetenwaardigheden vertellen.

De lezing vindt om 20.00 uur plaats in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. Voor heemleden is de toegang gratis, niet-leden betalen een bescheiden bijdrage van € 2,- per persoon.


deel deze activiteit