Ad heeft het berekoud.
Ad heeft het berekoud. Foto: Jeroen van de Sande

Het eerste in de zon, supporters in het ijs

Sport

Nijnsel - Terwijl het eerste elftal in Spanje in de zon aan het trainen is, staat er een goedgevuld ijsbad te glimmen in het zestienmetergebied van vv Nijnsel. Binnen in de kantine krijgen ruim twintig goedgemutste deelnemers instructies: wat te doen bij extreem koud water? Het zorgt voor wat extra spanning, want de nieuwjaarsduik komt nu wel heel dichtbij.

Voor de inmiddels bekende Dommeldippers is het een koud kunstje. Ze springen iedere week wel in de Dommel of in een ijsbad. Daarom benaderde de voetbalclub hen een tijdje terug om het jaar te starten met een frisse duik in de plaatselijke rivier. Die besloot om flink uit haar oevers te treden, dus het was niet veilig genoeg om daar een plons te maken, ondanks de aanwezigheid van de Veghelse reddingsbrigade.

Ad Leenders is trouwe supporter van vv Nijnsel. Of hij zich heeft laten overhalen door zijn zoon Jens is niet helemaal duidelijk. Misschien is het wel andersom, maar Ad begint toch zijn bedenkingen te krijgen zodra hij het bad ziet en de snijdende oostenwind voelt. “Ik was liever de Dommel in gerend om even twintig seconden het water in te gaan”, zegt hij, terwijl hij bijna niet durft te kijken wanneer de volgende in het bad gaat zitten. Iedereen moet er twee minuten in en daar kijkt de Nijnselaar best wel tegenop.

Toch slaat hij zich er knap doorheen, al had hij het in het begin erg moeilijk. “Ik kreeg mijn ademhaling niet goed onder controle en kon alleen maar denken ‘wat zijn mijn benen koud!’ Daarna ging het wel beter. Toen ik hoorde dat ik op de helft zat, wist ik dat ik het ging halen.” De jongere versie van Ad springt er niet veel later in. Hij heeft dezelfde trekjes als zijn vader, maar doorstaat de test ook. Zo, dat kan van de bucketlist. Ook van die van de voetbalclub, want de Nieuwjaarsduik is één van de 75 jubileumactiviteiten waar ook 2024 bol van staat. De volgende op de rol: NK kegelen in de Vresselse Hut.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding