Lita (r) en Ziva met hun medailles.
Lita (r) en Ziva met hun medailles.

Lita van Weert weer drie keer Nederlands Kampioen

Sport
De zusjes Ziva en Lita van Weert namen dit weekend deel aan de Nationale Jeugdkampioenschappen schoonspringen in het Sloterparkbad in Amsterdam. Vorig jaar pakte Lita drie titels op zowel de 1 en 3 meter plank en op de toren. Sinds Lita in TeamNL springt, focust ze zich echter op de planken en ruilde ze dit NK het onderdeel toren in voor het onderdeel synchroon.
Na twee dagen extra trainen in zowel het eigen bad als in Amsterdam mocht op zaterdag eerst Lita aantreden op het onderdeel 3 meter. Dit betekent vijf sprongen uit vijf richtingen gevolgd door drie vrije sprongen met een moeilijkheidsfactor naar keuze. Haar tweeënhalve salto voorover gehoekt leverde maar liefst 50,40 punten op en dat is haar hoogste score voor één sprong ooit. Met een totaalscore van 289,20 plaatste Lita zich als nummer één voor de finale die later die middag plaatsvond. De eerste zes springers gaan door naar de finale waarin ze de drie vrije sprongen nog een keer moeten uitvoeren. Lita deed er in de finale nog een schepje bovenop en pakte de Nederlandse titel met in totaal 292,75 punten. De nummer twee kwam met vier punten dichtbij, maar finalist nummer drie hield ze op maar liefst 86 punten achterstand. Dit is tevens een verbetering van haar PR die ze onlangs nog sprong tijdens de Bergen Open in Noorwegen.

Ziva nam voor het eerst deel aan het NJK en streed in de middag voor de Nederlandse titel op de 3 meter plank in leeftijdscategorie C. Ze moest vijf sprongen uit vijf richtingen en twee vrije sprongen uitvoeren. En dat valt niet mee als D meisje tegen grotere meiden die tot tweejaar ouder zijn. Een mooie ervaringswedstrijd waarin Ziva er zelfs voor koos om een recent nieuwe sprong, de tweeënhalve salto gehurkt, op te nemen in haar programma. Deze ging minder goed dan tijdens het inspringen maar wat knap dat ze het aandurfde. Ze eindigde op een tiende plaats. Zaterdag einde middag mochten de zusjes nogmaals aantreden voor de synchroonwedstrijd op de 3 meter. Zowel Lita als Ziva springen nog maar kort samen met hun synchroonpartner maar dat maakte de sprongen niet minder goed. Lita werd met Ismay Nederlands Kampioen synchroon in de categorie meisjes A/B en Ziva mocht samen met Vieve de zilveren medaille in ontvangst nemen in leeftijdscategorie C.
Zondag was de dag van de 1 meter plank.Ziva trad weer aan in leeftijdsgroep C met sterke deelnemers. Ze wilde het beter doen dan een dag eerder en dat lukte! Haar anderhalve salto gehoekt en zweefsprong achterwaarts met halve schroef leverde mooie cijfers op. Ze werd hiermee knap 9e.Lita scoorde op de 1 meter plank in de voorronde 251,05 punten. Na vijf sterke verplichte sprongen in de voorronde mocht ze de finale starten met 15,6 punten los van finalist nummer twee. Lita was er echter op gebrand de drie vrije sprongen in de finale beter te doen en dat lukte. Met een totaalscore van 271,55 werd ze voor de 3e keer dit weekend Nederlands Kampioen met ruim 16 punten verschil op de nummer twee.Half juli vertrekt Lita naar Italië waar ze ook op deze drie onderdelen deelneemt aan de Roma Junior Diving Cup. Een volgende internationale wedstrijd waar ze zich kan meten met schoonspringsters uit het buitenland.