Afbeelding

Twee keer brons voor Roel Janssen op WK ijszwemmen

Sport Sport

Glogow / Sint-Oedenrode – Rooienaar Roel Janssen heeft dit weekend twee keer brons gepakt op het WK ijszwemmen in Polen.

Na zijn eerste kennismaking met het ijszwemmen in 2019, waarbij hij direct nationaal succes behaalde met eerste plaatsen op het Noord-Duitse kampioenschap, wilde Roel Janssen uit Sint-Oedenrode zich internationaal gaan meten op het Wereldkampioenschap. De laatste wereldkampioenschappen waren in maart 2019 in Murmansk (Rusland) en de edities van 2020 en 2021 gingen vanwege Covid niet door. Ook deze keer was het lange tijd erg onzeker, maar op 8 januari kwam het verlossende woord van de organisatie. Het vierde WK, gehouden in Polen, ging definitief door. Van 3 tot en met 6 februari vond het WK plaats in Glogow in Polen. De voorbereidingen waren verre van ideaal te noemen. Waar Roel normaal gesproken vier keer in de week traint bij de wedstrijdgroep van DBD in Best moest hij het de laatste maanden vanwege de beperkingen alleen doen met de buitentrainingen in de Ijzeren man in Vught. Ook had hij twee jaar lang zowel buiten als binnen bijna geen wedstrijden gezwommen.

IISA afdeling Nederland was met negen zwemmers in de diverse leeftijdscategorieën op het WK vertegenwoordigd. Roel was de jongste en kwam uit in de zware en sterk vertegenwoordigde klasse 18-24 jaar. Op de locatie in Glogow is in korte tijd door de organisatie een zwemmersdorp gebouwd en in een zijtak van rivier de Oder een tienbaans 25 meter zwembad aangelegd. Zwemmers uit dertig landen mochten gaan uitkomen op totaal 1100 starts, variërend van 50 tot 1000 meter.

Roel ging in totaal zes keer individueel van start. (50, 100, 500 vrije slag. 50, 100 schoolslag en 100 wisselslag.) Ook was hij geselecteerd voor de 4x250 meter estafette landenwedstrijd. Hij startte hier voor team IISA NL als tweede zwemmer. Na de ontvangst op donderdag 3 februari moest er worden aangemeld en volgde er een korte medische check. Op vrijdag stonden de eerste twee afstanden voor Roel op het programma. De voor hem langste afstand 500 meter vrije slag en de 50 meter schoolslag. De omstandigheden waren uitstekend voor een ijszwemwedstrijd.  Het was een koude, maar zonnige winterdag en de watertemperatuur was twee graden. Bij de heren werd er op de 500 meter vrije slag in zeven series gezwommen. Roel moest starten in serie 5 in de wetenschap dat de snelste zwemmers uit zijn categorie later nog aan hun race moesten beginnen. De druk zat er meteen goed kop. Roel was slecht weg bij de start en kon zijn positie gedurende de race niet verbeteren. De reden? ramp in de onderarmen en last van brainfreece. Ondanks dat toch een goede laatste 100 meter en sterk gefinisht.

In de laatste serie kwamen onder andere twee Polen in actie uit Roel zijn leeftijdscategorie. Marcin Szarpak ging er uiteindelijk met de volle buit vandoor en zwom ook 20 seconden onder het wereldrecord. Roel mocht een bronzen WK medaille ophalen. ’s Middags op de 50 school startte Roel in de laatste en tevens snelste serie en snel ging het direct vanaf de start. Roel kon redelijk mee, maar moest ook hier enkele zwemmers voor laten gaan. Zijn uiteindelijke 5e tijd van 39.93 was wel goed voor een nieuw Nederlands record. Op dag twee kwam hij in actie op zijn favoriete afstand: de 100 meter schoolslag en de 100 meter vrije slag. De 100 school ging uitstekend, van begin tot einde in zijn serie op kop gezwommen en in 1.24.09 aangetikt. Dat was goed voor wederom een bronzen medaille en zijn eigen Nederlands record met zes seconden verbeterd. De 100 vrije slag volgde vrij snel en hier kon hij niet op tegen het geweld van de Polen en de Duitsers. Zijn tijd van 1.08 was goed voor de vijfde plaats en een Nederlands record. Op de laatste dag mocht hij nog drie keer starten; twee keer individueel en vier keer 250 team estafette. De 100 wissel ging goed op de rugcrawl na. 1.16.70 was de eindtijd, goed voor plaats 5 op 0,8 seconden verwijderd van brons. Deze tijd was ook weer goed voor een Nederlands record. Met 30.41 behaalde Roel ook een vijfde plek op de 50 meter vrije slag. Afsluiter van het WK was de 4 x 250 meter landen estafette. Twaalf landen deden hier aan mee. Team NL, met Roel als slotzwemmer, eindigde op plaats zes achter Polen, Duitsland, Groot-Brittanië, Tsjechië en Frankrijk.

Het WK ijszwemmen was een mooi en groot evenement. Tevens een mooie ervaring voor Roel met goede resultaten. Twee keer haalde hij brons, vier keer een vijfde plaats en vier keer een Nederlands record verbeterd. Het is toch een sport die met name in Oost Europa erg populair is. In Nederland zijn door de afgelopen lockdown en de zwembadsluitingen steeds meer mensen het winterse buitenwater gaan ontdekken,  maar voor het echte wedstrijdzwemmen in het ijswater wordt hier nog niet zo warm gelopen ondanks dat het toch echt wel de “coolste” sport is.

Afbeelding
Afbeelding