Afbeelding

Voorwedstrijden D1 en Divisie 4

Sport

Sint-Oedenrode - Zondag 21 februari was het al de beurt aan de Jeugdturnsters D1 in Oss, maar nu mochten ook alle andere turnsters van Dioscuri in de categorieën D1 en Divisie 4 tijdens de individuele voorwedstrijden in Dinther strijden om een kwalificatie voor de regio- en toestelfinales later dit seizoen.

Zaterdag 27 februari traden de altijd elegante senior turnsters Myrne van den Eertwegh en Anneke Verwaard voor Dioscuri in het strijdperk. Myrne, voor wie de wedstrijd in Dinther een thuiswedstrijd was, sloot een goede wedstrijd met vier degelijke onderdelen af op een prima 15de plaats, goed voor een plekje in de regio finale in Valkenswaard in april. Anneke turnde eveneens een verdienstelijke wedstrijd en zette zoals altijd een fraaie oefening op de vloer neer, goed voor 11.15 punten. Helaas was haar overall 24ste plaats in het sterke deelnemersveld onvoldoende voor kwalificatie voor de finale.

Zondag 28 februari stonden Instappers Noa der Kinderen en Wiese van den Eertwegh aan de start van hun allereerste individuele wedstrijd. Ze begonnen goed op sprong, waar vooral Noa erg goed scoorde. Van de maar liefst 32 meisjes wist zij de 6e score op dit toestel neer te zetten! Wiese scoorde vooral erg hoog op het onderdeel brug. Met een score van 13,500 pt behaalde Wiese zelfs als 4e de toestelfinale brug. Ook op de onderdelen balk en vloer hielden de twee Instappertjes de juiste vorm vast. Van de 32 meisjes kwalificeerden de beste 18 in het eindklassement zich voor de regiofinale. Noa eindigde keurig op de 16e plaats en Wiese behaalde zelfs de 5e plaats. Een knappe prestatie van deze twee jonge meiden, die zich allebei mogen opmaken voor de regiofinale in april in Valkenswaard.

In de andere baan turnde Julia van Hoof een geweldige wedstrijd. Van de 20 Jeugd II turnsters stroomden er echter maar 8 door naar de regiofinale. Een zware opgave dus voor Julia. Maar met een topscore op vloer (11,400 pt) en twee krachtige half in / half uit – sprongen lag Julia helemaal op koers voor een plekje bij de beste 8. Na een enigszins teleurstellende score op brug en een val van de balk werd het toch nog even heel spannend voor Julia. Maar met een puntentotaal van 42,425 pt bleek Julia de 8e plaats in het eindklassement te hebben behaald en dus mag ook Julia in april tijdens de regiofinales aantreden. Daarnaast kwalificeerde Julia zich voor de toestelfinale vloer.

's Middags was het de beurt aan Pupillen Veerle Dahler, Keri Habraken en Amy Pompen. De dametjes begonnen op sprong en dat deed vooral Keri met verve. Met een keurige overslag en een hoge salto wist zij knap de toestelfinale sprong te behalen. Ook op vloer slaagde Keri erin een toestelfinaleplek te bemachtigen. Op balk was het Amy die met een strakke oefening een kwalificatie voor de toestelfinale in de wacht sleepte. Amy behaalde van de 35 meisjes zelfs de één na hoogste score op de evenwichtsbalk. Veerle had een minder goede dag op de evenwichtsbalk en moest drie vallen incasseren. Wel presteerde Veerle erg goed op de andere drie toestellen. Veerle's brugoefening werd door de jury zelfs met de 4e score van de dag beloond en dus stroomt ook zij door naar de toestelfinales. In het eindklassement behaalde Amy en Keri respectievelijk de 6e en 7e plaats, goed voor directe doorstroming naar de regiofinales in Valkenswaard. Veerle eindigde ondanks haar mindere balkoefening nog knap op de 19e plaats en is daarmee eerste reserve voor de regiofinales. 

In de andere baan kwamen Elena Haenen en Nienke van der Vleuten in de categorie Senior Divisie 4 in actie. Nienke begon sterk op brug en ook op vloer zette ze een mooie score neer. Elena gooide vooral hoge ogen met haar radslag op één arm op de evenwichtsbalk, die ze ook nog eens in combinatie met een gewone radslag turnde. De jury was tijdens het inturnen al onder de indruk en Elena voerde de combinatie ook tijdens de wedstrijd perfect uit. Beide meiden hebben geen plaatsje bij de beste 18 kunnen bemachtigen, maar hebben een mooie wedstrijd geturnd waar ze met tevredenheid op terug kunnen kijken.

In de laatste wedstrijdronde streed Paula Verwaard, Junior, om een plaatsje in de regiofinale. Paula startte met 10.90 goed op sprong, en wist zich na een iets mindere brug en een degelijke balk oefening nog steeds kansrijk voor de finale. Zeer gemotiveerd zette ze op de vloer een prachtige oefening met hoge sprongen en veel dynamiek neer, goed voor 11.25, de 6de plek op dit toestel. De vreugde was compleet toen zij zich met een 13de plek geplaatst bleek te hebben voor de regiofinale. Prima gedaan!