Het loket in Schijndel.
Het loket in Schijndel. Foto: Bas Ulehake.

Balies sluiten? KBO komt gemeente Meierijstad te hulp

Gemeentenieuws

Meierijstad - Het bestuur van de KBO-Meierijstad was onaangenaam verrast over de sluiting van de gemeentelijke balies in Schijndel en Sint-Oedenrode. Namens haar 7000 leden in Meierijstad schreef het bestuur een brief aan de wethouders Compagne en Goijaarts. In die brief wijst ze erop, dat de initiatiefnemers van de fusie tot Meierijstad, de gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode, altijd de intentie hebben gehad om op voet van gelijkheid met elkaar om te gaan. Ook toen zij als derde partner voor Veghel kozen i.p.v. voor Boxtel. In Schijndel en Rooi herkent men die gelijkheid steeds minder. Door de balies te sluiten doet de gemeente daar nog een schepje bovenop. Afwijken van fusieafspraken toont geen beeld van een betrouwbare overheid.

Daarnaast wijst de KBO-Meierijstad de beide wethouders erop, dat ook in Meierijstad het vertrouwen van inwoners in de overheid is afgenomen. Door de balies te sluiten worden inwoners van Schijndel en Rooi op afstand geplaatst. Dat draagt bij aan verdere terugloop van vertrouwen in de overheid. De balies sluiten raakt inwoners direct. Vooral minder mobiele inwoners, maar ook inwoners met een beperkte beurs worden getroffen. Los van de kosten, met het openbaar vervoer vanuit Olland naar Veghel en terug, vraagt vele uren. Al met al, zo schrijft secretaris Peter Verbraak, de beslissing die balies te sluiten past niet bij een gemeente die inclusief beleid hoog in het vaandel heeft staan. KBO-Meierijstad doet ook een aanbod. “Wij lezen dat u de nodige wervingscampagnes gevoerd hebt. Landelijk is een tendens waarneembaar dat mensen na pensionering, toch weer voor een beperkt aantal uren aan de slag gaan. Bekend is dat meerdere leden van de KBO-kring Meierijstad hun loopbaan bij de overheid onlangs (soms vroegtijdig) hebben beëindigd. Mogelijk zitten er onder de 7000 leden van de KBO-kring Meierijstad één, twee, misschien wel drie potentiële kandidaten. Indien wij u bij die werving kunnen helpen, dan doen wij dat graag.
U kunt ons helpen door de sluiting in Schijndel en Sint-Oedenrode zo snel mogelijk te beëindigen. Op korte termijn tenminste een dagdeel heropenen zou door ons zeer gewaardeerd worden”. Peter Verbraak: “Gewoon sluiten gaat sneller, met samen oplossingen zoeken kom je verder.”