De Knoptoren.
De Knoptoren. Foto: Gerdien van den Brand

Eerste fase groot onderhoud Knoptorenkerk afgerond

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Op 26 oktober heeft de oplevering plaatsgevonden van de herstelwerkzaamheden aan de kerkhofmuren van de Knoptorenkerk. De werkzaamheden werden verricht door restauratie-aannemer Nico de Bont, onder toeziend oog van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en adviesbureau IAMInstandhouder.

Voegen zijn uitgefreesd en schoongemaakt. Voegmonsters zijn opgezet voor de keuze van de juiste kleur en samenstelling van cementmortel. Slechte en ontbrekende stenen zijn vervangen door speciale grootformaat bakstenen. Ook is de muur onder het maaiveld geïnspecteerd op onvolkomenheden. Toen bleek dat de vloer van de oorspronkelijke kerk zeker een meter lager ligt dan de huidige vloer. De dakgoten van de kerk zijn geschilderd en tevens zijn twee dakkapellen voorzien van nieuwe luiken en ook aan de buitenkant geschilderd. Over de bouwactiviteiten is met de aanwonenden gecommuniceerd.

In de komende periode zullen de boognissen in de muren aan de kerkhofzijde nog een behandeling krijgen en wordt de isolatie van de kerkramen vergroot, de verwarming verbeterd en binnenschilderwerk verricht. In de laatste fase van de lopende planperiode zal de buitenmuur van de kerkzaal gerestaureerd en op kleur gebracht worden.

De Stichting Knoptoren is in het leven geroepen om het rijksmonument Knoptorenkerk en het kerkhof in stand te houden. Naast de subsidie van RCE stellen de inkomsten uit de verhuur en exploitatie van de kerk, samen met De Helden van Kien, en ook de bijdragen van onze Vrienden de Stichting in staat om uitstekend onderhoud te verrichten.