Roois Gemengd Koor jubileert

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Wie direct na de Tweede Wereldoorlog geboren is, viert dit jaar zijn 70e verjaardag. Dat geldt voor iedereen, en natuurlijk ook voor alles wat toen het levenslicht zag. Zoals bijvoorbeeld het Roois Gemengd Koor. Dit jaar vieren ze dus hun 70-jarig jubileum. Platina! Reden voor DeMooiRooiKrant om daar met een paar interviews bij stil te staan. Bij hun verleden, hun plaats in de Rooise samenleving, hun anekdotes, hun heden en ja, ook hun toekomst. Want al ligt de gemiddelde leeftijd van de 54 leden inmiddels boven de 65 jaar, ze hebben nog steeds ontzettend veel plezier in het zingen, de onderlinge contacten en de activiteiten daaromheen. Kortom, het RGK is nog steeds vitaal.

Door: Jan Egmond

Laten we bij het begin beginnen. Net na de oorlog was het 'gemengd' nog niet zo gebruikelijk, gemengde scholen bijvoorbeeld werden pas vanaf de zestiger jaren afgeschaft. Hoe vooruitstrevend was de G van het RGK?
Marius Wijnakker (voorzitter): "Toen was ik er natuurlijk zelf nog niet bij, maar volgens mij viel dat nogal mee. Het RGK is wel ontstaan uit het samengaan van een vrouwen- en een mannenkoor, maar direct na de oorlog waren er al meer gemengde koren. In een koor ligt dat ook wat anders dan op een school. In de eerste plaats waren er vrij veel echtparen onder de leden. De ouders van jongere, vrijgezelle koorleden vonden dat best wel een veilig idee. Een vorm van sociale controle, ja."

Hoe ontwikkelde het RGK zich?
"Het Gemengd Koor Sint-Oedenrode is als vereniging opgericht door Ben Muller. Hij was dirigent van dameskoor Sint Cecilia en het Rector Henk Vromans zangkoor voor heren. Hij bracht het gemengd koor op een hoger plan, het kreeg nationale bekendheid door radio-optredens met Marie-Cecile Moerdijk en Jules de Corte. Pas na 37 jaar gaf hij het stokje door, aan Ad van de Wetering. Die verbreedde het repertoire. Hij zorgde ook voor grotere werken met orkestbegeleiding" vullen Wijnakker en de bestuursleden Ria van Erp, Marijk van Lieshout en Laura Broekhuizen elkaar aan.

Is het ledental al die jaren stabiel gebleven?
Wijnakker: "Best wel, al heeft het RGK ooit 100 leden gehad, het dubbele van nu. We zijn vooral op zoek naar mannen, slechts een derde van het RGK is man. Het valt ook niet mee om jongere aanwas te krijgen, dan mis je de 'aansluiting'. Ieder lid heeft wel eens een rol gehad in een werkgroep of in het bestuur. We zijn er best trots op dat er weinig verloop is onder onze leden. Al met al heeft het RGK in al die jaren zo'n 300 leden gehad. Maar het is wel wat aan het vergrijzen."

Lees verder in DMRK van deze week