Afbeelding

Waar blijft ons afval en hoe werkt het riool?

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Prangende vragen. Niet voor volwassenen, die weten het wel (als het goed is). Voor kinderen ligt dat anders. Deze vanzelfsprekendheden horen in de categorie 'belangrijke lessen'. Want bij alledaagse dingen moeten ook zij stil staan. Vooral op het gebied van afval scheiden en recyclen. Dat wordt een steeds belangrijker thema.

Deze maand staat voor alle basisscholen weer in het teken van milieu-educatie. De gemeente zegde enkele jaren geleden ouderraden van de scholen toe om textiel in te zamelen. Mede omdat het goed is voor de clubkas. In de ruil daarvoor eiste het wel een tegenprestatie: deelname van alle scholen aan milieu-educatieve projecten.

Jan en Maarten van de gemeente weten alles op het gebied van riolering. Afgelopen woensdagochtend deelden ze de kennis met de kinderen van groep 3 van de Dommelrodeschool. Aandachtig luisterden ze en deden ze mee aan opdrachten. Wat mag wel en wat mag niet in het toilet? Hoe ziet een riool eruit? Met de twee kenners gingen ze aan de slag en zo werden ze een stuk wijzer. In een andere basisschool - de Sprongh in Olland - zat ook een Jan op zijn praatstoel. Jan van Gorkum van de Rooise milieustraat. Hij had vier verschillende soorten afvalbakken bij. Wat hoort waar in en waar blijft het afval allemaal? Aandachtig werd er geluisterd en veel vragen werden richting de afvalscheider gevuurd. Met gemak wist hij ze te beantwoorden, zodat de kinderen wijzer naar huis gingen.

Enkele kilometers verderop, in kringloopcentrum d'n einder, hield creatieveling Inge Lavrijssen groep 6 leerlingen van basisschool Boskant aan de gang. Zij kregen de opdracht om van materialen gezichten te maken. "Vorig jaar vonden we onze activiteit te statisch. Daarom wilden we de kinderen dit keer aan het werk zetten", vertelt Jan Verhoeven, voorzitter van d'n einder. "Op deze manier maken we kinderen bewust dat er een tweede leven kan zijn voor afval en dat je niet alles meteen weg hoeft te gooien." Terwijl de ene groep knutselde, kreeg de andere helft een rondleiding door het multifunctionele gebouw.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding