Afbeelding

Een prominente plaats in de wereldgeschiedenis

Roois nieuws
In de buurtschappen Sloef, Schoor en Vernhout werden zeventig jaar geleden als eerste Rooise gehuchten bevrijd. Net ten zuiden van deze buurtschappen landden zondag 17 september 1944 de eerste parachutisten van de 101 Airborne divisie. Zij hadden als taak het landingsterein van de Sonse Heide te beveiligen. Zij moesten er voor zorgen dat de gliders die al vanuit Engeland onderweg waren veilig konden landen.

Die gliders waren volgens de overlevering rond tien uur in Engeland opgestegen en waren volgepropt met soldaten, voertuigen en wapens. De militairen die op de Sonse Heide landden hadden als opdracht om de bruggen over het Wilhelminakanaal in Son en in Best en die over de Dommel in Sint-Oedenrode onbeschadigd in handen te krijgen. In Sint-Oedenrode lukte het om de brug over de Dommel in te nemen. In Son en Breugel ging het mis. Toen de Amerikanen het kanaal naderden bliezen de Duitsers de Sonse brug op.

De luchtlandingen op de Sonse Heide was onderdeel van de operatie Market Garden. De geallieerde legerleiding wilde de oorlog met deze gewaagde operatie nog voor Kerstmis 1944 beëindgen. Zoals we nu weten was deze operatie 'een brug te ver'. Het doel van de in hoofdzaak Britse en Amerikaanse troepen was om een wig te slaan in de Duitse verdediging. Zij wilden via Arnhem het Ruhrgebied vanuit het noorden bereiken en zo het industriële hart van de nazi's uitschakelen.

Het doel van de operatie Market Garden werd niet werd bereikt. Het gevolg was onder andere dat vooral het noorden en westen van ons land de beruchte hongerwinter ingingen. Keerzijde van de medaille was dat de geallieerden, toen Arnhem niet haalbaar was hun focus op het zuiden van ons land richtten. Iets dat waarschijnlijk niet gebeurd zou zijn als zij het Ruhrgebied hadden kunnen bereiken in het najaar van 1944.

Op 23 oktober, ruim een maand na de landing op de Sonse Heide, vertrokken in alle vroegte vanuit de Corridor troepen in westelijke richting. Dat betekende voor veel andere plaatsen in onze regio ook de bevrijding, want iets dat veel mensen zich niet realiseren is dat de Duitsers bijvoorbeeld Olland nog tot die 23e oktober bezet hielden.

Achteraf kan dus gezegd worden dat met de landing op de Sonse Heide de bevrijding van het zuiden van ons land werd gestart. Er zijn niet veel buurtschappen, die een zo prominente plaats in de wereldgeschiedenis hebben. Dat is iets om over na te denken als u eens op Vernhout, Schoor of Sloef komt.



Kijk hier naar de film over buurtschap De Driesprong >>>>>>