Van Gogh’s Aardappeleters nu ook in Rooi te bezichtigen

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Jaarlijks wordt het schilderij De Aardappeleters door miljoenen mensen bewonderd. Dit wereldberoemde werk van Vincent van Gogh is nu tot leven gebracht in het Rooise Museum voor Brabantse Mutsen en Poffers. In een van de Sint-Paulusgasthuisjes aan de Kerkstraat is de afbeelding uit 1885 levensecht te bewonderen. Er is geen ander schilderij dat het Brabantse boerenleven en de kledij van de mensen uit die tijd zo realistisch toont. De gasthuisjes zijn eeuwen ouder, maar de sfeer binnen is hetzelfde. De vrouwen op het schilderij eten aardappels, drinken koffie en dragen Brabantse hekkegatsmutsen. Soortgelijke mutsen behoren tot de collectie van het Museum.


Erpeleters van Thieu Sijbers
Conservator Willem van Liempt is vele uren bezig geweest om het schilderij waarheidsgetrouw tot leven te brengen. De kleding, de mutsen en het servies stammen allen uit eind 1800. Het resultaat is prachtig. U gaat terug in de tijd waar aardappels dagelijks op het menu stonden en kijkt naar de armoede van dit boerengezin. Terwijl u naar het tafereel kijkt hoort u Thieu Sijbers (onder andere vertolker van het Brabantse lied) zijn gedicht De Erpeleters voorlezen. Dan lijkt het echt alsof de tijd even stil staat.

Collectiewisseling
De aardappeleters zijn tot en met 2015 te bezichtigen. De entreeprijs van het museum is twee euro per persoon. Voor museumjaarkaarthouders en kinderen tot 18 jaar is de toegang gratis. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur geopend. Rondleidingen zijn ook buiten de reguliere openingstijden mogelijk. Voor boekingen kunt u bellen met Gerdien van den Brand, 06 123 95 222. Meer informatie op www.sint-oedenrodemuseum.nl