Hé, kun je dat ook eten?

Roois nieuws
Sint-Oedenrode- Op zondag 15 juni organiseert IVN-Rooi een gezinsactiviteit bij de Berg in Olland. We gaan plukken en proeven uit de natuur! Fluitekruid, Watermunt, Zuring, Kleefkruid: zomaar wat eetbare planten die je tegen kunt komen tijdens deze wandeling. Gidsen van de IVN laten zien welke planten eetbaar zijn, maar ook van welke je zeker af moet blijven. We verzamelen planten en kruiden en maken hier samen lekkere hapjes en kruidenthee van, die we uiteraard gaan proeven.

Een gezellige ochtend voor kinderen, samen met (groot) ouders of begeleiders. Verzamelen om 9.30 uur tegenover Café de Toel in Olland, eindtijd 12:30 uur. Een plant die we tijdens deze wandeling zeker tegen zullen komen is de Vlier. Hij staat nu volop te bloeien met mooie witte schermen. Hier kun je allerlei lekkere dingen mee maken, van siroop tot vlierbloesem omelet. Vergeet je fototoestel niet. Voor het laatste nieuws zie www.ivnrooi.nl.
Een recept voor vlierbloesemsiroop:
Nodig: 30 tot 40 vlierbloesem schermen, 1 ½ kilo suiker, 1 liter water, 3 biologische citroenen en eventueel 30 gram citroenzuur (bij de drogist).
De bloemen bij droog weer plukken en even uitschudden voor de insecten die er in kunnen zitten. Niet wassen, dan verlies je al het stuifmeel! De steeltjes eraf knippen boven de pan, de suiker toevoegen, en de citroenen in schijfjes daarboven op. Kokend water erop gieten en even voorzichtig doorroeren tot de suiker is opgelost. Doe de deksel op de pan en laat het mengsel een dag staan op een koele plek in huis. Giet de siroop door een vergiet met een schone, natte doek daarin, los het citroenzuur op in een beetje kokend water en meng dit met de siroop.
Om de siroop te bewaren kun je afsluitbare potten of flessen gebruiken. Deze moet je van tevoren wel goed schoonmaken met heet sodawater en heet naspoelen.
• citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en langere houdbaarheid. Je kunt deze siroop ook maken zonder citroenzuur. Hij is dan ook houdbaar, maar niet zo lang.
Ook lekker: Water met een vliersmaakje
Spreid bloesemschermen op tafel uit, even schudden om eventuele insecten te verwijderen. Stop enkele schermen in een mooie schenkkan. Vul de kan met water en laat een paar uurtjes trekken. Een heerlijke dorstlesser. Je kunt evt. ook een takje munt of citroen, of een paar frambozen of aardbeien toevoegen. (je kunt de kan een paar keer aanvullen als hij leeg is, de smaak wordt dan wel minder intens.) Als je hier enthousiast van wordt, op Internet kun je allerlei recepten vinden. Let wel op: Bij het eten van planten en kruiden is het belangrijk dat je zeker weet welke plant je plukt. Niet alles is zomaar eetbaar!