Proeven van boerenbestaan tijdens oogstfeest De Zandhoef

Roois nieuws
Een dagje terug naar de gemoedelijke sfeer van vroeger. Dat kan tijdens het jaarlijks oogstfeest van buurtschap De Zandhoef. Op 4 augustus van 11.00 tot 17.00 uur is Hoeve Strobol het decor van vroeger tijden en toont diverse aspecten uit het boerenleven. Kinderen en volwassen kunnen daadwerkelijk ‘proeven’ van agrarische werkzaamheden, oude werktuigen, Oudhollandse spelen en muzikale nostalgische deuntjes.

Wat maakt het Zandhoefs oogstfeest op Hoeve Strobol zo bijzonder? Op de eerste plaats de ligging, de omgeving en de enorme ruimte rond Hoeve Strobol. Deze natuurlijke hoedanigheden scheppen vanzelf de gemoedelijke, agrarische sfeer. En de uitbeelding in en rond Hoeve Strobol geeft bezoekers een indruk van de vernuftige eenvoud van het boerenbestaan. Graan maaien, dorsen, malen en broodbakken in de houtoven: de bonte mengeling van ijverige boeren, kwieke ambachtslieden en hartveroverde acteurs, maakt deze oogstdag tot een interessante beleving. Zonder nostalgisch deuntjes is een oogstdag niet compleet. Mondharmonicagroep ‘De Luchthappers’ en club ‘De vrolijke Vijf’ draaien een continurooster wat betreft muziek en verhogen de gezelligheid in boerenland.

Touwdraaien
Met de restauratie van een touwslagerij uit 1900 en een horizontale raamzaag uit 1920 bezit Hoeve Strobol unieke nostalgische mechanieken. Tijdens het oogstfeest krijgen bezoekers uitleg over de eeuwenoude processen van touwslaan en boomzagen. Dit oude ambacht blijft levend doordat kinderen hun eigen springtouw draaien aan een mobile touwslagerij. Het resultaat: een prachtig eigen maaksel. Verder geven diverse Hollandse spelen jongens en meisjes een indruk hoe ouders en grootouders vroeger hun schaarse vrije tijd invulden. Wie wil oefenen met pijl en boog: de leden van de Nijnselse handboogschutterij Sint Antonius staan klaar met hun attributen en hun raadgevingen.

Klavertje Vier
Het boerenleven bestond vooral uit tradities. In originele klederdracht laat toneelgroep Klavertje Vier diepgewortelde gewoontes herleven. Het vermanende vingertje van de pastoor, de alwetende hoofdonderwijzer en de strenge politieman: voor ouderen herkenning, voor kinderen leerzame anekdotes. Buurtschap de Zandhoef zorgt samen met amusementsgroepen en vrijwilligers van de KLW- vereniging voor een ouderwetse boerendag met plezier voor jong en oud. Solidair? Kom dan ook in klederdracht. En, om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten lijken: entree en parkeren zijn gratis.