Afbeelding
Foto: Jade van den Berk

De jonge kiezer: Isa

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - De verkiezingen komen er weer aan. En voor veel jongeren is het misschien wel de eerste keer dat zij mogen stemmen. Hoe denken jongeren over stemmen en politiek? DeMooiRooiKrant sprak met enkele jonge Rooienaren. Isa is 19 jaar. Het is niet de eerste keer dat ze gaat stemmen, maar dat maakt het niet makkelijker. Het is een lastige keuze, zeker voor jongeren vindt ze.

Vind je het belangrijk om te stemmen? Zo ja waarom?
Ja ik vind het heel belangrijk om te stemmen omdat het toch veel invloed heeft op de samenleving in Nederland en omdat je je eigen stem kan inleveren zou het zonde zijn als mensen dat dan niet zouden doen.

Denk je dat jongeren voldoende geïnformeerd worden over de verschillende politieke partijen?
Naar mijn mening worden jongeren eigenlijk echt veel te weinig geïnformeerd over de politieke partijen en stemmen. Zij stemmen dan vlugger waar de ouders op stemmen, omdat ze er eigenlijk vrij weinig over te horen krijgen. 

Hoe kom jij erachter waar je op wilt stemmen? Verdiep je jezelf erin of doe je een kieswijzer?
Natuurlijk krijg ik wel dingen mee van mijn familie en vrienden maar ik verdiep me er eigenlijk niet echt heel veel in, daarom doe ik meestal gewoon een kieswijzer om te zien wat het beste bij me past.

Zouden scholen meer aandacht moeten besteden aan de politiek en stemmen?
Ik vind zeker dat scholen meer aandacht moeten besteden aan politiek, natuurlijk is het bij elke school anders en doen sommige het meer dan de andere, maar naar mijn ervaring heb ik veel te weinig informatie gehad over politieke partijen vanuit school. Waardoor ik het nog lastig vind om te kijken waarop ik moet stemmen en of ik nou wel echt stem op iets wat echt bij me past.

Heb je met je vrienden over de politiek en stemmen? Vraag je bijvoorbeeld waar de ander op gaat stemmen?
Over het algemeen heb ik het echt vrij weinig over politiek met vrienden of familie, natuurlijk als het stemmen dichtbij komt ga je aan andere vragen waarop ze gaan stemmen. Ik denk dat de mening van me niet perse beïnvloeden in de zin van dat ik dan per direct op die partij ga stemmen waar hun op stemmen, maar het beïnvloed natuurlijk wel mijn mening soms op die partijen en krijg ik daar een andere kijk op.

Beïnvloed sociale media jouw keuze? Zo ja hoe?
Sociale media beïnvloed natuurlijk soms wel mijn keuze, omdat sociale media voor mij heel beïnvloedbaar is wat een negatieve en positieve kant kan hebben. Het is niet dat ik heel de dag aan het kijken ben naar politieke dingen op mijn telefoon maar als het dan voorbij komt is het soms toch wel aanstekelijk om je mening een beetje te veranderen zeker als het veel likes heeft.

Vind je dat de politiek jongeren ook meer zouden mogen betrekken in het stemproces?
Ik vind dit heel moeilijk, want aan de ene kant vind ik zeker dat jongere hier ook een deel vanuit maken en er zeker meer in betrokken moeten worden, maar omdat er ook veel jongeren zijn die het niet zo serieus nemen allemaal en gewoon voor de grap zouden meedoen zou ik dat wel moeilijk vinden, als ze goed zouden kijken wie er wel of niet serieus in betrokken zijn vind ik dat ze het zeker moeten doen!

Waar wil je dit jaar op stemmen? En waarom?
Als ik eerlijk ben heb ik me er nog niet echt in verdiept dus kan hier geen antwoord op geven helaas.