Henk op zijn geliefde ijsbaan.
Henk op zijn geliefde ijsbaan. Foto: Henk Eshuijs

Interview Henk Eshuis: de technicus achter RooIce

Human Interest Rooice

Sint-Oedenrode - Onder het genot van een koffietje bij ‘Oud Rooij’ kreeg ik de kans Henk Eshuis, medeorganisator en grondlegger van RooIce, te interviewen over het ontstaan en proces van RooIce. Gelukkig kon hij wat tijd voor me vrijmaken, want daarvoor was hij druk bezig in de regen op de markt met de opbouw van de ijsbaan.

Door Willem van der Zanden

Kun je kort vertellen wie je bent?
“Mijn naam is Henk Eshuis, ik woon sinds 2001 in Sint-Oedenrode en hield me voor mijn werk al jaren bezig met ijsbanen. Ik kon het daarom ook niet uitstaan dat er hier in het prachtige Sint-Oedenrode geen ijsbaan was. Ik ben technical lead voor een bedrijf dat aggregaten en koelmachines verhuurd. We zorgen voor grote race-evenementen over de hele wereld dat zij voorzien zijn van stroom.” Intussen laat hij me een filmpje zien waarop hij de baai van Saint-Tropez filmt en een stuk van de Sail GP, de race voor de snelste zeilboten ter wereld. “In deze baai racen ze. Hier houd ik me dus mee bezig, dit zijn mijn kinderen.” Vertelt hij trots. 

Op welke manier ben jij betrokken bij RooIce?
“In 2004 hebben we geprobeerd het van de grond te krijgen. Toen ben ik per ongeluk betrokken geraakt bij de ‘Samenloop voor Hoop’, als sponsor en leverancier. Een vriend van mij kende een lid van de organisatie, die nog op zoek was naar iemand voor de elektriciteit. Hij vertelde over mij en mijn werk, en op die manier werd ik verantwoordelijk voor de elektrotechniek. We hebben het destijds gehad over welke evenementen we nog meer zouden kunnen doen. Op mijn wensenlijst stond nog altijd een ijsbaan. Via onder andere Frank van Laarhoven van Kiwanis hebben we een enthousiaste groep mensen bij elkaar gekregen en staat het nu eindelijk te gebeuren.”

Welke rol vervul jij met RooIce?
“Ik neem de technische verantwoordelijkheid op me. Het ondernemerschap heb ik niet in me en ik kreeg slapeloze nachten van de financiële en commerciële verantwoordelijkheid. Gelukkig neemt Boy (Ramsahai, red.) deze op zich.” Buiten wordt ondertussen de ijsbaan verder opgebouwd. “Kijk, hij staat al!” zegt Henk terwijl de eerste delen van het skelet van de tent zichtbaar worden.

Kun je ons meenemen in hoe RooIce is ontstaan?
“We hebben geloof ik in 2004 al eens geprobeerd om de ijsbaan realiteit te maken, maar dat kon door omstandigheden niet doorgaan. Toen is het plan lang de ijskast ingegaan en daar kwam corona nog eens overheen.” zucht Henk. “Het eigenlijke idee was: Rooi heeft zo’n mooi dorpsplein. Daar moeten we iets mee. Gelukkig gaat het dit jaar eindelijk gebeuren.”

Waar kijk je het meest naar uit tijdens RooIce?
“7 januari,” zegt hij met een knipoog. “Wanneer alles goed is verlopen en het een geslaagd evenement is geweest. Waar het gevaar voor mij inzit is dat ik 4 weken lang 100% aansta. Ik ga het een na het ander regelen. Vorige week heb ik met haast een aantal dingen nog moeten regelen. Ik ben zelfs naar een collega verhuurder in België gereden om nog wat spullen op te halen. Toen dacht ik: ik ben ook eigenlijk helemaal gek. Maar voor liefdewerk en voor Rooi doe ik het allemaal heel graag.”

Hoe verloopt de opbouw?
“We hadden gelukkig maar 2 geparkeerde auto’s op de markt, die snel weg waren.” lacht Henk. Tussen de nieuw geplante bomen past het gelukkig en we zijn goed op weg. Woensdag beginnen we met het invriezen van de ijsbaan, donderdag met de aankleding en voor de veilingavond donderdagavond zijn we klaar.”

Hoe hebben jullie samengewerkt met lokale bedrijven en gemeenschappen om RooIce te realiseren?
Via de penningmeester van Kiwanis, Jan (de Werdt, red.) zijn we samengekomen. Zij regelen alles qua sponsors. Ik focus me helemaal op het technische gedeelte. Verder zijn er heel veel lokale bedrijven betrokken en helpen we elkaar waar we kunnen. Dat is iets wat RooIce voor elkaar krijgt”

Wat betekent RooIce voor Rooi?
Henk moet even nadenken, maar antwoordt daarna: “Toen ik hier in 2001 kwam wonen verbaasde ik me heel erg over de saamhorigheid. Het verbaasde me dat de kroeg de huiskamer is waar je afspreekt met vrienden. Dat er geen portier staat voor de deur.” Hij vertelt me dat hij uit Sliedrecht, Zuid-Holland komt en het er daar heel anders aan toe gaat. “Het was echt een cultuurshock toen ik hier kwam. Met kermis en carnaval viel mijn mond open van verbazing. Dat was ik gewoon niet gewend, zoveel mensen en gezelligheid.” Terugkomend op RooIce reageert hij verheugd: “Ik denk dat Sint-Oedenrode een perfecte plek is voor een evenement als RooIce. Het geeft een kick om zoiets groots neer te zetten en een heel dorp samen te brengen.”

Na afloop, en nadat Henk erop staat dat hij de koffie betaalt, lopen we in de regen de markt op. Daar staat inmiddels het hele skelet van de tent voor de ijsbaan. Ik wil Henk nog een hand geven, maar hij heeft zijn werkhandschoenen al aan om mee te gaan helpen. “Gas erop!” lacht hij en we nemen afscheid. Zijn missie is helder: RooIce tot een onvergetelijk evenement maken.