Er is chaos in het hotel.
Er is chaos in het hotel. Foto: mami

Oud-Rooienaar in Turkije: ‘Het is een groot gekkenhuis hier’

Human Interest

Alanya - Het oosten van Turkije is hard getroffen door de aardbeving die op 6 februari een pad van verwoesting aanrichtte. Niet alleen in het aardbevingsgebied, maar ook in de grote steden rondom het aardbevingsgebied merken de inwoners de gevolgen, zo ook oud-Rooienaar Henk Glaudemans, die al enkele jaren in Alanya woont, vanwege zaken en omdat hij graag in het land wilde wonen.

“Het is op dit moment een groot gekkenhuis hier in Alanya”, vertelt Glaudemans, “Iedere dag komt er opnieuw een grote groep vanuit het aardbevingsgebied hier aan.” Naast de slachtoffers van de aardbeving zijn er het afgelopen jaar ook Russen en Oekraïners in groten getale neergestreken in de Turkse kustplaats. “Het is er niet leuker op geworden. Allereerst omdat ze allemaal Russisch spreken. Daarnaast zijn alle appartementen hier drie keer zo duur geworden.” Om die reden woont Glaudemans al een tijdje in een van de hotels in de stad, waardoor hij nu midden tussen de aardbevingsslachtoffers bivakkeert.

Schrijnend
Volgens Glaudemans is de situatie schrijnend: “De kinderen hier vervelen zich rot en zijn constant door de hotellobby aan het lopen of steppen. Ze lopen in pyjama’s rond, ze hebben geen kleren meer. Bij het lopend buffet vliegen ze op het eten af en scheppen ze hun bord vol, waarvan ze dan de helft opeten. Dat is vervelend voor de hoteleigenaren, maar ik kan de kinderen goed begrijpen. Ze hebben dagenlang honger geleden en zijn alles kwijt. Het is niet te bevatten.” Voor de hoteleigenaren is de situatie ook lastig: “Ze zijn verplicht de deuren open te houden, maar krijgen alleen de kostprijs van het eten vergoed. Het kost ze ontzettend veel geld, maar ze hebben geen keuze.”

Vakantieseizoen
Volgens Glaudemans doet de Turkse regering er alles aan om de mensen op te vangen, maar is het water naar de zee dragen. “Er lopen hier nu 60.000 mensen rond, maar de verwachting is dat het er ruim 100.000 worden. Er worden op een groot terrein wooncontainers neergezet om mensen onderdak te geven, maar er kunnen daar dan slechts 20.000 mensen terecht, dat is niet genoeg.” Tegelijkertijd is de situatie een tikkende tijdbom voor de hotels. Het vakantieseizoen begint op 1 april, waarna al snel de eerste toeristen zouden moeten komen. De hotels die in het winterseizoen toeristen hebben ontvangen, moeten dan de slachtoffers opvangen. “Als er geen toeristen hier terecht kunnen, dan gaan alle hotels failliet.” Volgens Glaudemans kunnen Nederlanders de lokale ondernemers helpen door ‘gewoon’ in Turkije op vakantie te gaan.
Zelf vertrekt Glaudemans tijdelijk uit Alanya. “Op dit moment heb ik hier niks te zoeken. Ook moet ik nog een MRI-scan laten maken, dat doe ik liever in Nederland, aangezien in zelf geen Turks spreek. Het idee is om in september weer terug te vliegen. Tot die tijd verblijf ik eerst in Eindhoven en daarna in Zandvoort. Tenzij de zaken mij roepen, dan ga ik terug.”

Henk Glaudemans.