Een bord in Nijnsel.
Een bord in Nijnsel. Foto: Kim Schepens

WeetWeerWatWeetje: horen de kerkdorpen nog bij Sint-Oedenrode?

Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode – Tot 1 januari 2017 was het leven gemakkelijk. Boskant, Nijnsel en Olland hoorden bij de gemeente Sint-Oedenrode. Daarmee waren we allemaal Rooienaren of Rooise. Na de fusie verdwenen de komborden van de Rooise kerkdorpen met het onderschrift ‘gemeente Sint-Oedenrode’. Horen de drie dorpen nog wel bij Sint-Oedenrode of zijn ze nu deel van Meierijstad en hebben ze niets meer met Rooi?

Het is maar vanuit welk standpunt je het bekijkt. Gevoelsmatig zal iedereen een eigen beeld hebben van wie bij wie en wat bij wat hoort. Dat Boskant, Nijnsel en Olland niet meer bij de gemeente Sint-Oedenrode horen is een feit. De gemeente Sint-Oedenrode bestaat simpelweg niet meer en is samen met Veghel en Schijndel opgegaan in Meierijstad. Of is dat toch niet helemaal waar? Voor wat betreft de burgerlijke gemeente Sint-Oedenrode is dat helemaal waar en daarom staat er niet alleen bij de vier kernen die voorheen met het buitengebied de gemeente Sint-Oedenrode vormden net als bij de andere negen kernen van Meierijstad ‘gemeente Meierijstad’ onder het bord ‘bebouwde kom’.

Het is maar welke gemeente je bedoeld
Naast de burgerlijke gemeente kent ons land nog veel meer soorten gemeenten. Zo is er een Protestantse gemeente, die in het geval van Sint-Oedenrode tot het voorjaar 2022 de ‘Protestantse gemeente Sint-Oedenrode en Son en Breugel’ heette. Sinds 2022 is dat de ‘Johannes Gemeente’ die weer een wijk is van de ‘’Protestantse Gemeente Eindhoven’. Daarnaast kent ons land ook nog kadastrale gemeenten. Bij de oprichting van het Kadaster in 1832 deelde het Ministerie van Financiën Nederland op in 1299 kadastrale gemeenten, overeenkomstig het aantal burgerlijke gemeenten op dat moment. Maar het Kadaster volgde niet elke gemeentelijke herindeling en zo kan het gebeuren dat burgerlijke gemeenten die al tientallen jaren niet meer bestaan, bij het Kadaster nog steeds als kadastrale gemeente bekend zijn, zoals Woensel, Strijp, Tongelre en dus ook Sint-Oedenrode. Het ziet er dan ook naar uit dat wie een huis of een perceel grond koopt in Boskant, Nijnsel, Olland of Sint-Oedenrode dat nog jaren doet in de kadastrale gemeente ‘Sint Oedenrode’ – ja inderdaad zonder streepje tussen Sint en Oedenrode- want aan tussenstreepjes deden ze in 1832 niet bij het Kadaster.

Woonplaats Sint-Oedenrode
Om het verhaal nog wat diffuser te maken zijn we er niet met de burgerlijke kerkelijke en kadastrale gemeenten. Op 1 juli 2009 werd in ons land namelijk de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (Wet BAG) ingevoerd. In die wet kwam nog een nieuwe term naar voren, namelijk de ‘woonplaats’. Niet de woonplaats zoals we die in de volksmond kennen, in ons geval Boskant, Nijnsel en Sint-Oedenrode. Nee, de woonplaats is meestal door gelijksoortige postcodes samengesteld. Voor Sint-Oedenrode geldt dat praktisch alle adressen die een postcode hebben die begint met 549, tot de woonplaats ‘Sint-Oedenrode’ horen. Voor de postbode en voor de Wet BAG zijn alle inwoners die in Boskant, Nijnsel, Olland, Sint-Oedenrode of het buitengebied met de postcode 549#$$ nog steeds Rooienaren. In Meierijstad zijn er naast Sint-Oedenrode ook nog de BAG-woonplaatsen Erp, Schijndel en Veghel.

CBS-Wijken
Natuurlijk schuwen we als Nederlanders geen enkele moeite om nog een tandje extra bij te zetten. Waarom iets eenvoudig houden als het ook gecompliceerd kan? Daarom heeft ook het CBS een eigen wijk- en buurtindeling. Deze indeling wordt weliswaar door de gemeente voorgesteld, maar kent meestal weer andere grenzen dan de eerdergenoemde administratieve gebieden. Het CBS kent gemeenten waarvan de grenzen aansluiten bij de grenzen van de burgerlijke gemeenten. Maar wat voor het CBS een wijk is, is voor elke gemeente anders. In de gemeente Meierijstad zijn de voormalige gemeentegrenzen ook de wijkgrenzen. Ook de gemeente Maashorst hanteert dezelfde wijkindeling als Meierijstad. Maar Bernheze, ook een ooit samengevoegde gemeente doet het weer heel anders. Over hoe de buurten in een CBS-wijk zijn ingedeeld kunnen we wel een boek schrijven. Dat doet elke gemeente op haar eigen manier. Eigenlijk logisch, want CBS-informatie is voor een gemeente belangrijk om beslissingen te nemen.

Duizelen
Is het bij u ook gaan duizelen? Wees dan gerust, ben gewoon wat u zich voelt. Boskanter, Nijnselse, Ollandse of Rooienaar. Misschien wel geen van allen en voelt u zich al een Meierijstedeling, Brabander, Nederlander of Europeaan, misschien wel meerdere van de genoemde eigenschappen. Het maakt allemaal niet uit als u zich maar goed voelt