Muzikaliteit spat er vanaf. Foto: Cor van Oorschot.
Muzikaliteit spat er vanaf. Foto: Cor van Oorschot. Foto: cor van oorschot

Genieten tot de derde macht

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt hield zondag in de Knoptorenkerk haar eerste voorjaarsconcert in 2024. Dit keer met een bijzonder muzikale invulling: een concert met klezmer-, balkan-, Roma- en Sinti-muziek, gebracht door Trio C Tot De Derde, zo genoemd naar de voornamen van de optredende muzikanten: Carel den Hertog (viool), Coos Letting (accordeon) en Casper Terra (klarinet).

Door: Marius Wijnakker

Al vanaf 1998 spelen deze drie muzikanten met elkaar. In hun optreden nemen zij de toehoorders mee op een reis over grenzen heen op zoek naar volksliederen, landsmuziek, dansen en ritmes. Ze bezoeken vooral Oost-Europese landen: Hongarije, Roemenië, Turkije en India en Pakistan, want daar ligt met name de oorsprong van “hun” muziek. Het trio bewerkt deze muziek, niet alleen tot vrolijke, romantische en opzwepende, maar ook tot ingetogen en zelfs weemoedige melodieën. Zij noemen het concert zelf ‘een medley van over verschillende grenzen zwervende muziek met vele tempowisselingen en ritmische overgangen’.

Zo klinken deze ochtend liederen van violist Itzhak Perlman, van de componisten Béla Bartók en Hans Krieg en de Libertango van Astor Piazzolla. Maar ook klinkt de Amsterdamse Jordaan, waar bij het drinken van een borrel iedereen Lechajim wordt toegewenst: tot leven! De muzikanten spelen met elkaar en tegen elkaar, naar elkaar. En dat alles uit het hoofd, improviserend, zonder bladmuziek, met veel ‘lichaamstaal’. Hun humoristische uitleg over hun muziek en hun reizen doet de rest. 

Voor mij tellen de seconden stilte, na ieder lied, voordat het applaus klinkt. En terecht volgt aan het einde van het concert een staande ovatie. Het publiek heeft genoten tot de derde macht.
En de voorjaarszon kwam op deze ochtend al overvloedig door de ramen van de Knoptorenkerk naar binnen, een eerste dagpauwoog vloog belangstellend door de ruimte. Lechajim!

Afbeelding
Afbeelding
Muzikaliteit spat er vanaf. Foto: Cor van Oorschot.
Afbeelding