Een scène aan de bar in De Beurs.
Een scène aan de bar in De Beurs. Foto: Jos van Nunen 2023

Ode aan De Koning

Cultuur

Sint-Oedenrode - Wie aan de Beurs in Sint-Oedenrode denkt, denkt toch nog steeds aan Peter de Koning. Alhoewel de voormalig uitbater en zijn vrouw Joke er inmiddels al jaren weg zijn, blijft het een bekende naam. Na zijn tijd in de Beurs, heeft hij bijna tien jaar feesten en partijen in de Knoptoren gefaciliteerd. Inmiddels is Peter met pensioen en doet hij het rustig aan. Voor ’t Roois Theater is deze carrière wel een reden om een toneelstuk over hem te schrijven. Dat wordt komend weekend voor publiek gespeeld.

Door: Freek Vervoort

Emile Kalmann, voorzitter en toneelspeler bij ’t Roois theater, licht toe: “Het is eigenlijk meer een ode aan Peter de Koning. Het gaat dus niet echt over zijn werkende leven, maar het speelt zich wel af in de beginjaren van Peter bij de Beurs.” Deze ode vinden ze op zijn plaats, omdat hij vijftig jaar in het vak heeft gezeten. De Beurs en de Knoptoren hebben veel evenementen voortgebracht. Praktisch elke Rooienaar heeft er wel een feestje, uitvaart of koffietafel meegemaakt waar Peter aan het roer stond. “Toen we Peter hiervoor benaderden, was hij niet meteen enthousiast. Zijn reactie was meer van ‘oh ja, da’s goed hoor’”, vertelt Kalmann. Deze reactie zegt dan ook genoeg. Hij vindt het mooi, maar het hoeft ook niet per se. Het siert de persoon Peter de Koning. Waar De Koning het meest van opkeek waren de spandoeken in het dorp en de advertentie in de krant met daarop de aankondiging van het stuk. “Zie ik ineens mezelf op verschillende plekken hangen, da’s toch wel apart”, vertelt De Koning. Zeker omdat hij zichzelf nooit zo in de aandacht gezet heeft. “Zelf speel ik ook een rol”, is hij wel enthousiast. “Ik ga mezelf spelen zoals ik nu ben, tijdens mijn pensioen dus.”

De rol van Peter in het stuk wordt gespeeld door Henk Verstraten. Nadat hij rollen gespeeld heeft als onder andere zeerover, maffiabaas en geneesheer, was de stap naar Peter de Koning natuurlijk klein. Henk heeft gevraagd of hij deze rol mocht vertolken. Vanuit verschillende hoeken zijn tips binnengekomen hoe De Koning het beste gespeeld kan worden. Verstraten somt het op; “een strakke, nette blouse, buik vooruit en de arm op de tap. Het liefst nog met een ‘muffelke’ wijn in de hand”.

Om het verhaal zo realistisch mogelijk te krijgen zijn ook oud-werknemers en bekenden van De Koning benaderd. “Zo weten wij uit ervaring hoe hij was als baas”, vertelt Kalmann. Hij geeft aan samen met onder andere Tamar Kocken, de regisseuse, een mooi stuk in elkaar gezet te hebben. “Bij al die verhalen die we hebben opgehaald, zaten ook legio anekdotes die beter niet in het stuk voor kunnen komen, haha!”

Peter is trots dat dit over hem gespeeld gaat worden, zo geeft hij aan. “Wie kan er nu zeggen dat er over zijn werkzame carrière een toneelstuk gespeeld wordt? Zo bijzonder vond ik het allemaal ook niet. Ik deed gewoon mijn werk”, is hij nog altijd bescheiden. In de weekenden van 29 en 30 september en 6 en 7 oktober vindt het toneelstuk plaats. Over de locatie hoefden ze bij ’t Roois theater niet lang na te denken. Niet heel verrassend is dit natuurlijk De Beurs.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding