Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Jeroen Olyslaegers, ooggetuige van de 16e eeuw

Cultuur Kunst en Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Schrijver Jeroen Olyslaegers was vrijdag 22 oktober te gast in de Knoptoren op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt en de NOBB-bibliotheek Sint-Oedenrode.

Olyslaegers schrijft historische romans die weerkaatsen in onze huidige tijd. Ons geschiedenisonderwijs is volgens hem beperkend. Als schrijver heeft hij mogelijkheden om de wereld van toen dichterbij te brengen. In zijn lezing stond de roman Wildevrouw centraal die zich afspeelt in het Antwerpen van de 16de eeuw. Olyslaegers heeft zich grondig verdiept in deze periode, hij dompelt zich onder in zijn personages en probeert als ooggetuige te schrijven. Daarmee trekt hij zijn lezers in het verhaal en bereikt hij dat deze zich ter plekke aanwezig voelen. 

Door: Marga Adriaans

Het schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel uit 1563 was het vertrekpunt voor de roman Wildevrouw. Olyslaegers vroeg zich af waarom dit schilderij – met hebzucht, verspilling en hellevuur als thema’s – juist dan is gemaakt. Antwerpen is dan dé stad van de handel, een wereldhaven, de gouden eeuw is op zijn hoogtepunt. De handel zorgt voor eenheid. En eenheid baart vrijheid. Het is de handel die zorgt voor emancipatie, op politiek en religieus vlak. De welvarende stad is trots op de verschillende religieuze stromingen. Ook vrouwen zijn in die tijd geëmancipeerd en vrij. Er was goed onderwijs voor jongens én meisjes. ‘De goden kussen Antwerpen vol op de mond,’ aldus Olyslaegers.
Maar er zijn dan al religieuze twisten gaande en die verhevigen. Er komt een opstand tegen de katholieke Spaanse koning Filips II. En er is een hongerwinter geweest. Willem van Oranje, burggraaf van Antwerpen, speelt een gevaarlijk spel. Hij steunt de Calvinisten en jut de Lutheranen op. In 1566 is de Beeldenstorm een feit. Olyslaegers laat de nar aan het eind van het boek op wrange wijze de zotheid van zijn tegen elkaar vechtende stadsgenoten duiden.
Olyslaegers is een boeiend verteller, zijn lezing was goed voorbereid en voegde iets toe aan het boek. De auteur ging nog wat dieper in op het Antwerpen van de 16e eeuw; hij bracht ook met zijn voordracht zijn personages tot leven en nam zijn toehoorders mee naar die tijd.


Optreden Seniorenorkest Dommelvolk

Alle leden van Seniorenorkest Dommelvolk reageerden enthousiast toen ze, na een lockdown van bijna twee jaar, eindelijk weer samen konden repeteren. Ook de dirigent, Theo van de Weijer, kon nu echt starten als orkestleider. Onder zijn leiding werkten ze de laatste weken aan de verfijning van bestaande nummers en er kwamen ook nieuwe nummers op de lessenaar.

Maar muzikanten willen meer; ze willen zich graag presenteren aan het publiek. En waar kan dat beter dan in Odendael, de plek waar ze altijd gastvrij ontvangen worden. Seniorenorkest Dommelvolk speelt op vrijdag 29 april in zaal De Ontmoeting. Het optreden begint om 10 uur en duurt, met een pauze erbij, tot kwart voor 12. De entree is gratis en iedereen is natuurlijk van harte welkom.