Foto: Bob Bronshoff
Foto: Bob Bronshoff Foto: bob bronshoff

Auteur Judith Koelemeijer geeft lezing in de Knoptoren

Cultuur

Sint-Oedenrode - Schrijfster Judith Koelemeijer komt op vrijdag 29 september naar Sint-Oedenrode, op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt (RKK). Koelemeijer zal vertellen over de biografie die ze schreef over de Joodse schrijfster Etty Hillesum: Etty Hillesum; het verhaal van haar leven. Deze staat momenteel op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023 en op de longlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023.

De Joodse schrijfster Etty Hillesum (Middelburg 1914 – Auschwitz 1943) werd in de jaren tachtig wereldberoemd met haar postuum uitgegeven dagboek Het verstoorde leven. Bijzonder aan Hillesum is dat zij, ondanks de gruwelijke werkelijkheid van de tweede wereldoorlog, zich niet wilde overleveren aan angst en ‘vijanddenken’.

Zij wilde in de goedheid van de mens blijven geloven. Hillesum heeft er bewust voor gekozen om niet onder te duiken, om niet de plaats van een ander in te nemen. 

In haar biografie heeft Judith Koelemeijer Hillesum als een vrouw van ‘vlees en bloed’ willen neerzetten. Ze wilde dicht bij de mens komen en zo begrijpen welke invloeden Hillesum gevormd hebben waardoor zij kon besluiten niet onder te duiken.

Daarnaast heeft Koelemeijer geprobeerd het dagboek van Hillesum in een historische context te plaatsen; dat wat er in de stad op dat moment gebeurde werd in de biografie naast de dagboekpassages geplaatst. Het dagboek wordt in deze historische context nog beter te begrijpen.

Om zicht te krijgen op de persoon en het leven van Hillesum heeft Koelemeijer onder andere onderzoek gedaan in het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg. Verder heeft zij samengewerkt met een expert op het terrein van genealogisch onderzoek om de achtergrond van Hillesums Russische moeder te achterhalen.

Judith Koelemeijer studeerde Nederlands en culturele studies. Zij heeft gewerkt als journalist voor de Volkskrant. In 2001 debuteerde zij met de roman Het zwijgen van Maria Zachea, waarvoor zij de NS-publieksprijs kreeg, Het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. Daarna bleef zij publiceren, waaronder in 2008 de biografie over Anna Boom en in 2013 Hemelvaart, haar eerste autobiografische boek.

De lezing vindt plaats op vrijdag 29 september in de Knoptoren. Aanvang 20.00 uur. Kaartjes in de losse verkoop - à € 12,50 – zijn online te verkrijgen via www.rooiskultuurkontakt.nl. Via een bestelknop kunt u uw kaartje bestellen en betalen. De QR-code die u ter bevestiging ontvangt geldt als uw entreebewijs.

Het RKK organiseert dit seizoen vijf literaire lezingen. U kunt – via de website - ook een abonnement nemen op alle vijf de lezingen. Dat kost € 60,-. 

U mag dan gratis een introducee meenemen.