Afbeelding
Foto's Cor van Oorschot

Grote waardering voor concert 'Luister naar mijn lied'

Algemeen

Hoe dichter bij de aanvangstijd, hoe drukker het werd bij de kassa. De programmablaadjes raakten op en overal vandaan werden nog extra stoelen bijgezet. Naast de vaste bezoekers van deze Kasteelconcerten, zangers uit Rooise koren en 'eigen mensen' van de deelnemers zag ik vocalisten en zangliefhebbers uit de hele Meierijstad en daarbuiten. Dit was een concert waar men zich op verheugd had, hoorde ik mensen zeggen. Kasteel Henkenshage blijft een gewilde locatie. De ietwat onhandige setting, de weinig resonerende akoestiek en minimale verlichting, nemen mensen graag voor lief omdat de sfeer daar zo fijn en ongedwongen is.

Door: Mattie De Schepper

Talent, scholing en passie
Genre, passie, streven en groei van talent worden vaak bepaald door milieu en door wat aangereikt wordt door educatie. De vocalisten bij dit concert - geschoolde amateurzangers, zangdocenten en professionele instrumentalisten - delen bij de liefde voor 'het Lied' ook passie en toewijding. Heel wat uurtjes aan scholing en oefentijd zijn aan het resultaat dat we hoorden, voorafgegaan.

Afwisselende samenstelling
Het openingslied door het Ollands gelegenheidskwartet met Wikkie Vis, Annelies Rooijackers, Will van de Broek en Lucas Vis klonk vol, kleurrijk en uitnodigend. Na de pauze, in oude gezangen over verloren liefdes, raakten zij menig gevoelige snaar. De alt Toos Siertsema, die er van alle deelnemers veruit de meeste zangjaren op heeft zitten, weet zich nog steeds gezegend met een fraaie solostem. Ze ontroerde en dwong groot respect af. In het sololied door Will van den Broek, begeleid door zijn echtgenote Hannah Bogma werden we subtiel herinnerd aan onze eigen vergankelijkheid.

Hanneke van der Velden en Annelies Rooijackers, voor het eerst samen in duet, voerden ons mee in elkaar ontmoetende, elkaar uitdagende melodielijnen en timbres.

Het solo optreden van Kitty van Eijk oogstte volop lof en liet horen wat door goede scholing kan bereikt worden. 'So wahr die Sonne scheinet' werd harmonieus, puur en liefdevol bewaarheid door het echtpaar Wikky en Lucas Vis. De nog jonge Daphne van Zundert verraste met een mooi eigentijdse song. Van wie ze haar talent erfde, hoorden we in het daaropvolgend, door haar moeder Maria Appünn, gezongen lied.

Nol Ardts en gezellen, maakten diepe indruk. Dochters Elianne en Rosalie verklankten in duetten en in lied met cello-omspeling door Elianne hun verbondenheid. 't Zit hier echt in de familie'! De slotliederen waarin ook het ouderpaar Nol en Louise, vriend Berend Stumphius en Maria Appünn het sextet completeerden lieten ons met een heerlijk gevoel huiswaarts gaan.

Groot compliment en dank
Het succes van en de tevredenheid over een concert staat of valt met wat de zangers maar zeker ook met wat de begeleidende pianisten te bieden hebben.

Kiny Wenstedt-Hinlopen, Hannah Bogman, Han de Jong en Ruud Bouman toonden zich uitstekende, vertrouwen-gevende, uiterst consciëntieuze zangbegeleiders. De organisatoren kunnen zich gelukkig prijzen met een zo groot publiek dat het hele concert één en al oor bleef en zich uitte in dankbaarheid en waardering.


 Vocalisten en pianisten voerden werk uit van: Pergolesi -Purcell - Mozart - Schubert - Schumann – Brahms e.a.