Afbeelding

Op weg naar Fair Trade Meierijstad

Algemeen

Sint-Oedenrode - Na de aankondiging in juli dat de werkgroep Fair Trade Meierijstad is gestart, is er inmiddels al veel gebeurd. De werkgroepleden benaderen ondernemers om duurzame producten uit ontwikkelingslanden gescreend door Fair Trade, op te nemen in hun assortiment. Zodat de consument invloed heeft op een eerlijke verdeling in de wereld.

Allereerst waren de supermarkten aan de beurt. Na de nulmeting is gebleken dat Aldi en Jumbo nu al voldoen aan de landelijk vastgestelde criteria. Dit houdt in op de versafdeling twee producten, in het koffie en thee schap vier, alsook vier producten bij de kruidenierswaren. Albert Hein en Emté moeten nog een kleine stap maken op de versafdeling en zijn hier druk mee bezig. Spar Boskant moet nog worden bezocht. Vervolgens zijn de horecazaken met een bezoek vereerd. Deze nulmeting is nog in volle gang, maar er zijn nu al meerdere bedrijven die voldoen of een positieve houding hebben om te gaan voldoen. Ook hier zijn er duidelijke criteria zoals voor cafés minimaal twee Fair Trade dranken op de kaart. Dit geldt ook voor restaurants, welke bovendien minimaal twee verschillende Fair Trade producten moeten gebruiken in de vorm van ingrediënten, servies, handdoeken etc.

Na de horeca komen de overige zaken aan de beurt, zoals giftshops, recreatie en ook scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Elke zaak komt aan de beurt en 80 % is inmiddels bezocht. Het gaat om artikelen die op een menswaardige manier geproduceerd- en daarop gescreend zijn. Dus geen kinderarbeid en wel een eerlijke betaling, zodat bedrijven zich kunnen ontwikkelen.

Het streven is om een Fair Trade winkelroute te realiseren, zodat klanten een duidelijk overzicht hebben, waar bewust gewinkeld kan worden. Zij hoeven Fair Trade-artikelen herkenbaar aan het logo, enkel in het boodschappenmandje te leggen en dragen zo enorm bij aan een eerlijker verdeling in de wereld. Dit betekent beslist niet dat dit automatisch ook duurder in de portemonnee van de consument is, maar het helpt echt bij de ontwikkeling van de bedrijven en daarmee de mensen in de ontwikkelingslanden.

Naast het praktisch bezig zijn met winkels en horeca probeert de werkgroep de (nieuwe) politieke partijen, voor zover nodig, te overtuigen van het nut van Fair Trade. Een eis is dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door bijv. de juiste koffie etc te gebruiken. Inmiddels is er een onderhoud geweest met "Team Meierijstad" en "Gemeentebelangen Meierijstad" en het "CDA" heeft Fair Trade opgenomen in het verkiezingsprogramma. Ook de andere partijen komen aan de beurt. Het is een totaal proces van iedereen.

Mochten er vragen zijn dan graag contact opnemen met: fairtradesintoedenrode@gmail.com