Afbeelding

Waterschap De Dommel breidt verbod uit

Algemeen

Met ingang van vrijdag 16 september aanstaande breidt Waterschap De Dommel het verbod op het onttrekken van water uit beken en sloten uit. Eerder kondigde het waterschap al een verbod af voor het stroomgebied van de Reusel en de Beerze.  Nu geldt er voor bijna het gehele gebied van Waterschap De Dommel een verbod. Alleen uit de Tongelreep, de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal en de Zandleij mag nog water onttrokken worden voor bijvoorbeeld beregening van gewassen en graslanden.

Het waterschap kondigt dit verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de sloten en beken overblijft. Te weinig water kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, de grondwaterstand en de flora en fauna. Een verdere verlaging van de waterstand en afname van de stroming wil het waterschap met dit verbod zoveel mogelijk beperken. Het verbod geldt niet alleen voor genoemde beken, maar ook voor alle in die beken uitkomende zijbeekjes en sloten.

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit deze beken of sloten in dit gebied is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken, wordt verscherpte controle uitgevoerd.

Het verbod treedt per vrijdag 16 september 2016 in werking en duurt tot een nog nader vast te stellen datum. De hoeveelheid neerslag en het herstel van de waterstanden zullen die datum bepalen.

Kaart met gebieden met onttrekkingsverbod oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2016: http://dommel.webgispublisher.nl/Viewer.aspx?map=Ontrekkingsverbod