Afbeelding

Van de Meulengraaf beton klaar voor de toekomst

Algemeen

Sint-Oedenrode - Beton is een veelzijdige bouwstof. Je kunt het in bijna elke vorm gieten en als het hard is, dan is het ook echt keihard. Deze eigenschap van het mengsel van zand, grind, cement en water, kende opa van de Meulengraaf ook al toen hij zijn baan bij de steenfabriek aan de Nijnselseweg in de crisisjaren dertig verloor. Op een steenworp afstand van de steenoven begon hij in 1935 een fabriekje voor het maken van putringen. Nu meer dan tachtig jaar later runnen zijn kleinzonen Tonnie en Coen van de Meulengraaf een mooie en moderne fabriek voor het maken van betontegels in bijna alle voorkomende maten en kleuren.

"Beton, dat niet bedoeld is voor constructieve doeleinden zoals dragende balken en vloeren, is al lang niet meer alleen een mengsel van zand, grind en cement. Veel toeslagstoffen, zoals het zand en grind door kenners worden genoemd, zijn tegenwoordig deels vervangen door stoffen die vroeger op de vuilstort verdwenen", vertelt Coen van de Meulengraaf. "Ongeveer een derde deel van de betontegel bestaat uit geryclede materialen, zoals betonpuin en zelfs sintels uit vuilverbrandingsinstallaties".

Om aan de nieuwste eisen te kunnen voldoen hebben de neven Tonnie en Coen hun tegelfabriek aan de Nijnselseweg de afgelopen jaren helemaal gemoderniseerd. Er is afgelopen winter een nieuwe mengdoseerinstallatie geplaatst met maar liefst elf voorraadbunkers. Daarnaast is enkele weken geleden ook nog een hypermoderne tegelpers in gebruik genomen. "Daarmee hebben we onze productiecapaciteit nog iets uit kunnen breiden", vertelt Coen.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding